LG: kész a HDMI-n át lejátszott Dolby Vision hibáját javító frissítés (Frissítve)

A HDMI-n át lejátszott egyes Dolby Vision filmrészleteknél észlelt magasabb fekete-szint hibát javító firmware-frissítés már elérhető a 2017-es után a 2016-os OLED TV-kre is, és júliusra érkezik a 2018-as OLED modellekhez.


Frissítés:

A 2016-os LG B6, C6, E6 és G6 OLED TV-ket is érinti a hiba, ami Dolby Vision tartalmak megjelenítésekor magasabb fekete-szinteket produkál. A Dolby és az LG által beígért problémát megoldó javításra hónapokat kellett várni, de az úgy látszik végre megszületett. A tulajdonosok B6 szériájú OLED TV-ikhez a 05.30.25, C6/E6 szériájú készülékeikhez a 05.30.30, G6 szériájú modelljeikhez a rövidesen megjelenő a 05.30.20 verziószámú rendszerszoftvert kell keresniük.

A firmware-frissítését már elvégzők beszámolói szerint az úgy tűnik valóban megoldja a problémát a 2016-os LG OLED TV-k esetében, nem úgy, mint a korábbiakban említett firmware, ami a 2017-es LG OLED modellekhez jelent meg, és csak részben hozott megoldást.

A csúnya hiba sok felhasználóban kérdőjelezi meg a Dolby Vision ígéreteit. A Dolby először azt állította, hogy a probléma megoldása érdekében a TV-k oldalán kell elvégezni a javítást. Az idő múlásával azonban kiderült, hogy a lejátszóeszközök frissítésére is szükség lehet. Úgy tűnik ugyanis, hogy a megoldás részeként a készülékeket ténylegesen a Sony TV-knél alkalmazott új Dolby Vision profilra alakítják át, amely a feldolgozás nagy részét a TV-ről a lejátszóeszközre terheli át. Ez persze csak feltételezés, mivel a cégek minderről nem kommunikálnak.

A szóban forgó rendszerszoftver verziók visszaállítják a HDR Game képmódot az eredeti fényesebb beállítására, miután az LG egy korábbi frissítéssel csökkentette azt.

2018. február 15.:

Miután kiderült, hogy hibát kell javítani minden olyan TV-n, melyek HDMI bemenetükön keresztül bizonyos Dolby Vision tartalmak megjelenítésekor magasabb fekete-szinteket produkálnak, a Dolby megígérte, hogy kijavítja azt, és elérhetővé teszi a tévégyártók számára.

Az LG közzé is tette a 04.70.65 firmware verziót, aminek megnevezése: „Bug Fixes – Playing Dolby Vision contents over HDMI”, azaz „Hibajavítások – Dolby Vision tartalmak lejátszás HDMI-n át”. A firmware jelenleg csak Európában és csak 2017-es OLED modellekhez (B7, C7, E7, G7, W7) érhető el. Az LG megígérte, hogy a 2016-os modellekhez is kiad egy hibajavítást.

Felhasználói beszámoló szerint a frissítés működik az érintett LG OLED TV-ken, legalábbis a korábban kritikus jeleneteknél a kép feletti és alatti fekete sávok immár feketék maradnak, de a feliratok továbbra is fényerő-ingadozást okoznak a Dolby Vision tartalom nézésekor – legalábbis ha azt Apple TV 4K eszközről játsszák be a TV-be HDMI csatlakozón át.

Ezt a hibajavítást tehát minden Dolby Vision kompatibilis TV-n alkalmazni kell, így a Sony készülékein is, melyek viszont egy másik Dolby Vision profilt alkalmaznak. Szóval a kérdés nem egyszerű.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .