Megjelent az első hibrid Blu-ray/DVD műsoros lemez

1. Oldal

A japán Pony/Canon jelenteti meg az első filmet hibrid Blu-ray/DVD lemezen februárban, ami felgyorsíthatja a DVD-ről Blu-ray formátumra történő áttérést.

A formátumháborút elvesztő HD DVD formátumban számos hibrid HD DVD/DVD film jelent meg, de hasonló kettős formátumú lemezek eddig Blu-ray formátumban még nem.

Az eredetileg a JVC által több mint két évvel ezelőtt kifejlesztett hibrid Blu-ray/DVD lemezkombináció egy a lemez felületéhez legközelebb eső kéklézerrel olvasható réteggel (25GB) és ezalatt kettő vagy még több közönséges DVD réteggel rendelkezik (két DVD réteg esetén ez 8,5GB). A Blu-ray és DVD rétegeket egy féligáteresztő film választja el egymástól, mely a kék fényt visszaveri, de a vörös fényt átereszti az alatta lévő DVD rétegekhez. A lemez megfelel a Blu-ray Disc Association „Blu-ray Disc, Hybrid Format” specifikációjának.

BD_DVD.jpg
Magát a lemezt a Kyodo Television Co., Ltd. és az Infiniti storage media Ltd. gyártja. Az utóbbi cég 64 különböző készülékkel elvégzett vizsgálata alapján a hibrid BD/DVD lemez 99%-ban kompatibilis a jelenlegi DVD és Blu-ray lejátszókkal.

A lemez szerkezete könnyű gyártást teszt lehetővé, és az Infiniti storage media szerint a Blu-ray kétrétegű változata is gyártható lenne.

Az első megjelenő hibrid Blu-ray/DVD lemez azonban nem lesz olcsó. A Pony/Canon bejelentése alapján a 4 hibrid lemezből álló (videó tömörítés: MPEG-4 AVC, hangsáv: Dolby Digital, összesen 534 perc) filmcsomag 36.540 jenbe (kb. 78.400 Ft) kerül, míg a 7 DVD lemezből álló változat viszont mindössze csak 23.940 jenbe (kb. 51.400 Ft) kerül majd.

Kapcsolódó linkek:

A Sony Blu-ray technológiával gyárt CD-ket
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek II.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .