Panelgyártó kapacitásokat állít le az LG és a Sharp

1. Oldal

Az LG Electronics 82 centis (32 inch) plazmaképernyő paneleket gyártó üzemsorát készül leállítani 2009-ben, a Sharp Corp pedig két LCD panel gyártósorát zárja be.
Down.jpgKoreai lapjelentések szerint az LG belső megbeszélésekbe kezdett a 82 centis (32 inch) plazmaképernyő panelek (PDP) gyártásának teljes leállításáról a költségek csökkentése és a nyereségesség javítása érdekében 2009-től kezdve.

A magát megnevezni nem kívánó magas rangú iparági forrás szerint az LG arra készül, hogy az érintett plazmapanel gyártósort átállítja a sokkal több profitot eredményező 127 cm (50 inch) feletti teljes HD felbontású panelek előállítására.

Az LG Electronics szóvivője nem kívánta kommentálni a részleteket, csak annyit mondott, hogy „még semmi nincs eldöntve” az ügy kapcsán.

Elemzők és iparági szakértők általában egyetértenek, hogy nagyon közeledik az LG számára az idő PDP üzletágának jelentős átstrukturálására. Annak nyereségességet mindinkább érinti a korszerű LCD TV-kkel szemben egyre csökkenő árkülönbség, és a világméretű gazdasági nyugtalanság terjedése.

Múlt évben az LG Electronics elnöke Nam Yong már úgy nyilatkozott, hogy a cég „üzleti optimalizálás” elé néz PDP gyárai üzemeltetésében a nyereségesség növelése érdekében.

Az LG összes PDP gyártósorának kihasználtsága 70% alatt volt, és a szűk piaccal rendelkező 82 centis (32 inch) PDP panelek ára zuhant. Amúgy ez utóbbiak teszik ki most a termelés majdnem felét. A kezdetben bíztató eladási eredményeket produkáló, főleg a fejlődő brazil, orosz, indiai és kínai piacokon sikeres képméretű készülékek iránt várhatóan csökken a kereslet, és ebben a méretkategóriában a legnagyobb az árverseny az LCD TV-kkel szemben. Ezért a versenyképesség javítása indokolhatja a várható döntést.

A Sharp Corp pénteki hivatalos bejelentése szerint az elektronikai termékeket sújtó globális visszaesés miatt bezárja két LCD gyártósorát Japánban, melyek kis- és közepes méretű paneleket állítanak elő, és áthelyezi a termelést egy újabb költséghatékonyabb telephelyre.

A Sharp 380 ideiglenes munkásnak mond fel a gyártás áttelepítése miatt, de egyelőre nem világos, hogy a tervezett lépéssel mekkora költséget takarít meg. A januárban tervezett bezárás több mint 10 éve épült LCD gyártósorokat érint, miközben kameyamai elsőszámú telephelye – mely most részben átáll a TV panelek gyártásáról a kisebb képernyők előállítására – a Sharp legfontosabb gyára.

A világ harmadik legnagyobb LCD TV gyártója ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a Sakai városában Japán nyugati felén épülő korszerű LCD panelgyára a terveknek megfelelően 2010 márciusára termelésbe áll.

Kapcsolódó linkek:

Sony: gyárbezárások elbocsátások
Termeléscsökkentés és átszervezés a gazdasági válság hatására
Az LG felhagy a plazma TV üzlettel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .