Mégsem kerül idén piacra a HD-DVD?

1. Oldal

Egyre fogy az idő, hogy az idei utolsó negyedévre bevezetni tervezett HD-DVD lejátszók idejében és kellő számban az üzletekbe kerülhessenek, ezért a formátumot támogató filmstúdiók halasztásra készülnek.
Bár a HD-DVD formátum mögött álló Toshiba szerint az idei bevezetés a tervezett ütemben zajlik, még mindig nem tudni mikor lesznek kaphatóak a lejátszók, mennyit szállítanak majd belőlük az üzletekbe, mennyibe kerülnek majd, és milyen szolgáltatásai lesznek a készülékeknek.

Tény, hogy, az Access Content System másolásvédelmi rendszer még mindig függőben lévő végső műszaki specifikációjának és licenchasználati feltételeinek késlekedése miatt a cég nem tudja megkezdeni a gyártást. Ennyi, a hardvert érintő bizonytalanság miatt pedig az egyébként a formátum mögött álló stúdiók kezdik feladni filmjeik megjelentetésére vonatkozó negyedik negyedévi terveiket.

hd-dvd_576px.jpg
A januári CES (Consumer Electronics Show) alkalmával közös sajtótájékoztatón a HD-DVD mellett látványosan kiálló filmstúdiók 89 címet tartalmazó lemezlistát jelentettek be, melyeket a formátum idei bevezetésére szándékoztak megjelentetni.

A Paramount most visszakozni látszik és eredeti elképzeléseivel szemben inkább 2006.-ban jelentetné meg a lemezeket. Thomas Lesinski, a stúdió egyik elnöke szerint: „A negyedik negyedév a jelentős forgalmú kiskereskedelmi szezon miatt mindig ideális időzítés. Lesz ami lesz, egyre inkább úgy néz ki a termék hardver oldalról inkább 2006. első negyedében kap majd jelentős támogatást, mint 2005. negyedik negyedévében.”.

Az 50 HD-DVD film megjelentetését tervező Warner a filmeket akkor jelentetik majd meg „mikorra a lejátszók kaphatóak lesznek”. És Jim Cardwell a Warner Home Video elnöke elmondása szerint azért is halasztják az indulást, mert még bíznak egy utolsó pillanatban létrejövő kompromisszumban, mely elejét veheti, hogy két formátum kerüljön piacra.

Az NBC/Universal nem kommentálja a történéseket, de a Wall Street Journal idéz egy „ügyhöz közelálló” meg nem nevezett személyt, aki szerint a stúdió 16 helyett csak 12 filmet fog megjelentetni.

A dolgok jelenlegi állása szerint a legvalószínűbb, hogy kisszámú – talán 50-100 ezer – HD-DVD lejátszó kerül az üzletekbe december elejére néhány a Warner-től és esetleg a Universal-tól származó filmmel együtt. Marketing szempontból talán minden érintett számára az lenne a legjobb, ha ez nem következne be. Az egyetlen ok, ami miatt mégis bekövetkezhet ez az eset, hogy így a stúdióknak nem kéne teljesen megmásítaniuk korábbi bejelentésüket.

Egyes elemzők szerint 2004. novemberében, amikor a Disney és ezek a stúdiók a HD-DVD támogatását bejelentették, még valójában csak nyomást akartak gyakorolni a Blu-ray Disc táborra, hogy megegyezésre késztesse azt egy egységes formátumról. Ekkor még szó sem volt arról mikor kerülne bevezetésre a formátum. Aztán kiderült, hogy a puszta támogatói kinyilatkoztatás nem hozza meg a várt eredményt és jött az idén januári valóban látványos HD-DVD melletti kiállást tükröző sajtóbejelentés, aminek még mindig a kompromisszum kikényszerítése volt az igazi célja.

Csakhogy az emberek, akik nem látnak bele a nagyok játékába, komolyan vették a nyilatkozatokat, és most várják a nagyfelbontású DVD idei negyedik negyedévi megjelenését. A Toshiba és a stúdiók pedig aggódhatnak milyen rossz fényt vet majd rájuk, hogy nem képesek eleget tenni a várakozásoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .