Nagyfelbontású videó az Interneten

1. Oldal

Miközben az iparág megosztottsága a DVD-t követő lemezformátum tekintetében nem látszik enyhülni – a harc a Blu-ray Disc és a HD-DVD tábor között egyre élesebb – a nagyfelbontású videó Interneten való terjesztése szárnyal.
A Microsoft Windows Media Video HD (link az Angol nyelvű oldalra) (link a Magyar nyelvű oldalra) formátum alkalmazása mögötti egyre szélesedő technikai konszenzus, és a szélessávú Internethez való bővülő hozzáférés miatt egyre nagyobb az érdeklődés a nagyfelbontású videó ilyetén történő terjesztése iránt.

Egyes elemzők véleménye szerint, ha a Blu-ray Disc és a HD-DVD közötti formátumháború rövid időn belül nem rendeződik – valamelyikük eltűnésével – mindkettő úgy járhat, mint a DVD-Audio és az SACD. Az analógia kézenfekvő, az inkompatibilis nagyfelbontású hangformátumok a vásárlók teljes érdektelensége mellett vegetálnak, miközben a másolásvédelmileg elavult CD üzletileg bedöglött (ez a jövő várhat a jelenlegi DVD-re is), és a dologból győztesen az internetes zeneletöltés, pl. az iPod+iTunes jött ki. Mindez azt jelentheti, hogy a nagyfelbontású műsorterjesztés az internetes filmletöltő oldalak aranybányája lehet.

wmvhd.jpg
Az olyan letöltő szolgáltatók, mint a CinemaNow és a Movielink már kísérleteznek a nagyfelbontású filmek terjesztésével. A nagyfelbontású műsorokat előállító cégek némelyike, mint a HDNet kábelcsatorna és az Imax filmeket készítő Big Picture Video alkotásaik többségét elérhetővé teszik a „hálón”. Még a nagy filmstúdiók is készítenek nagyfelbontású internetről letölthető filmelőzeteseket, s készülnek a legális filmletöltés megteremtésére – ha nem is teljes meggyőződéssel.

Az említett nagyfelbontású filmeket az Internetről letöltve és megfelelő kiépítésű számítógép segítségével alkalmas képmegjelenítőn lejátszva ugyanazt a képminőséget kapjuk, mint amit egy reménybeli Blu-ray Disc vagy HD-DVD lemezről kapnánk. Ez utóbbiak csak annyival tudnak többet, hogy önmagukban kínálnak bizonyos interaktivitást és egyéb szolgáltatást.

Az internetes nagyfelbontású videojel továbbítás titka az olyan nagyhatásfokú tömörítési technológia, mint Microsoft WM9 (VC-9) ami WMV-HD mögött áll, illetve az MPEG-4 AVC (Advanced Video Compression) ami H.264-ként is ismert.

Egy nagyfelbontású WMV-HD film letöltése – megfelelő internetes sávszélesség esetén – nagyjából 2,5 órát vesz igénybe, ami kb. hatszorosa az ugyanilyen hosszú szabványfelbontású változat letöltési idejének. Ez persze nem kevés idő, de ha azt vesszük, hogy otthoni számítógépünk mást amúgy sem csinálna, míg mi távol vagyunk, akkor elviselhető, ráadásul a tömörítési technológia fejlődésél csökkenhet is.

hd-wmv-tomb.jpg
A WMV-HD internetes használata persze felveti a kérdést annak műsoros lemezeken való alkalmazásával kapcsolatban is. Az ebben a formátumban kódolt mozik és egy vagy két 5.1-es hangsáv egy hagyományos DVD lemezen is elfér. Eddig 75 ilyen lemez került forgalomba a világon, többségük Európában (Lásd high-def.de), és lejátszásukra alkalmas asztali DVD lejátszók is kaphatóak már (Lásd „Jönnek a WMV9-et tudó DVD lejátszók, Két jövőbemutató hálózati multimédialejátszó és Egy újabb mindent-tudó médialejátszó című cikkeinket). A nagyfelbontás szerelmesei egyre nagyobb számban keresik ezeket a lemezeket, és a növekvő érdeklődésre számítanak a műsor-előállítók is.

A Microsoft azonban ambivalens a WMV-HD DVD formátumon való támogatásával kapcsolatban. Nem igazán akarják, hogy ezek a lemezek a Blu-ray Disc vagy HD-DVD versenytársai legyenek, inkább azt szeretnék ha Windows Media platformjuk minél több formában licencdíj fejében járulna hozzá a nagyfelbontású videó terjesztésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .