A Blu-ray Disc és HD-DVD közti háború elkerülhetetlen

1. Oldal

Az elkerülhetőnek hitt háború az új, nagyfelbontású DVD formátumok között új szakaszába lépett, midőn három fontos filmstúdió bejelentette, hogy a Blu-ray Disc versenytársának számító HD-DVD mögé áll.
Most, hogy a hét elején kelt hírek szerint a Paramount Picture, a Universal Picture, a Warner Bros. Studios és az utóbbihoz kapcsolódó New Line Cinema bejelentették támogatásukat a HD-DVD mellett, úgy tűnik bekövetkezik a legrosszabb. A jövő év végére a következő DVD generáció két egymással nem kompatíbilis formája jelenik meg, és elbizonytalanodott vásárlók állnak majd a kirakatok előtt válaszra várva: „Blu-ray Disc vagy HD-DVD?”

hd-dvd_576px.jpg
A Universal Picture 2005 karácsonyán már minden új kiadványát megjelenteti DVD-n és HD-DVD-n is. A Warner Home Video-nál valamivel óvatosabbak a jelenlegi szabvány leváltásának időzítésével kapcsolatban és tudják, vannak olyan területek, ahol a DVD elterjedtsége jóval az USA mögött kullog.

A másik oldalon a Blu-ray Disc-et támogató stúdiók között ott a formátum legfőbb kidolgozója a Sony tulajdonában lévő Columbia Tristar Home Entertainment (új neve Sony Pictures Home Entertainment) és az érdekeltségébe tartozó MGM. Az első Blu-ray Disc megjelenések is a 2005-ös karácsonyi szezonra várható.

Nem csatlakozott még egyik formátumhoz sem a Disney, a DreamWorks, a Lion Gate és a mindkét tűzbe vasat tartó (tagja a HD-DVD-t kidolgozó DVD Forum-nak és a Blu-ray Disc Assn.-nak is) Fox.

A tét óriás, – hisz csak a szabadalmak és jogdíjak tekintetében milliárd dollárokról van szó, a vásárlók által a műsorokra majdan elköltendő tízmilliárdokról nem is szólva – de a vásárlók bizonytalansága késleltetheti, sőt keresztül is húzhatja az új DVD formátum bevezetése kapcsán megújuló piaci sikerekre áhítozó filmstúdiók számításait. A stúdiók jelenlegi bevételeinek több mint kétszerese és profitjának 70%-a a DVD kiadásból származik, és bár hatalmas üzleti sikernek ígérkezik az idei utolsó negyedév is, de az eladások növekedése lassul és a DVD lemezek árának idei drámai csökkenése már a jövedelmezőséget is csökkenti.

A jelenlegi leváltását és az új formátum bevezetését két további tényező ösztönzi. Az egyik, hogy a filmstúdiók rettegnek attól, hogy a DVD-k másolásának elterjedésével ugyanaz történik majd, mint ami a CD eladásokat tönkretett. Az új formátumok fejlett tartalomvédelme össze sem hasonlítható a mára ilyen szempontjából védtelen DVD-vel. A másik ok, hogy a nagyfelbontású TV-k és más képmegjelenítők robbanásszerű elterjedése következtében ezek tulajdonosai igénylik a nagyfelbontású műsortartalmakat.

Az új formátumtól azonban csak akkor remélhető a DVD megjelenéséhez hasonló üzleti siker, ha a vásárlóknak szükségük van az új formátumra, és nem kell hezitálniuk több formátum között.

Mivel mindkét formátum erősnek érzi magát, mert filmstúdiókat tudhatnak maguk mögött, a készülékgyártók is készen állnak (többségük Blu-ray Disc felvevőt vagy lejátszót szeretne gyártani, de a jelenlegi DVD-vel is kompatíbilis HD-DVD lejátszó valószínűleg olcsóbb lesz), a lemezek sokszorosítása is megoldott (a HD-DVD lemezek olcsóbban, a jelenlegi DVD-ről minimális átállással gyárthatóak) és kompromisszumkeresésnek nyoma sincs a két tábor között, elkezdődik a végső harc, melyben eldől, ki lesz a vesztes.

Lehet, hogy mindkettő és mi vásárlók is?

Kapcsolódó linkek:
Blu-ray hírek
HD-DVD hírek
Az MGM a Sony-é
A Blu-ray Disc is a Microsoft technológiája mögé állt
Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját
A Toshiba és az NEC 2005-re tervezi a HD-DVD startját
A Blu-ray is nyit további partnerek felé
Nyomul a Blu-ray
DVD Forum döntések a HD-DVD-ről
Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .