Mi várható a 2010-es CES kiállításon?

1. Oldal

A héten kezdődik a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítása a 2010 International CES, amelyen várhatóan a jövőre piacra kerülő Blu-ray 3D és az otthoni 3D TV-k játsszák majd a főszerepet, de más trendek is világosan kirajzolódnak.

ces_logo.jpg
Mint minden évben, így idén is a Las Vegasban megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show (CES) kiállításon mutatják be a gyártók azokat az újdonságokat, amelyekkel az elkövetkező egy évben szeretnének a szórakoztatóelektronikai termékek piacán megjelenni. Ez igaz a házi-mozikban használatos készülékekre is. A kiállításon főleg az elmúlt évben már világosan megmutatkozó trendek folytatódása várható.


Az idén piacra kerülő 3D Ready TV-k áradatára lehet számítani a kiállításon. Ezekhez a készülékekhez 3D műsorforrásra is szükség lesz. A költséges digitális és nagyfelbontású átállást éppen csak lezáró televíziós műsorkészítés és műsortovábbítás várhatóan csak lassan tud majd megfelelni a 3D igényeknek, bár néhány idei sporteseményről biztos lesz 3D közvetítés. A Blu-ray viszont tökéletes megoldásnak ígérkezik, és kész is van már a Blu-ray 3D szabvány. Kérdés persze, hogy a mozikban jelentős bevételi eredményeket hozó 3D filmek, és különösen a nemrég bemutatott korszakosnak kikiáltott James Cameron 3D mozi, az Avatar elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy rávegyék a vásárlókat egy újabb nagyobb beruházásra.

A kezdeti problémákat megoldva mára a HDMI vált a legegyszerűbb és legmegfelelőbb nagyfelbontású audio- és videojel csatlakoztatássá, és szinte minden készülékbe beépült már. 2010. hozza majd el az első berendezéseket, amelyek már támogatják a továbbfejlesztett, Ethernet hálózati és kétirányú audio csatlakozást, 3D valamint akár 4K ultra HD képátvitelt támogató 1.4-es verziójú HDMI specifikációt, és amelyek persze visszafelé kompatibilisek a korábbi HDMI verziókkal.

Az idei kiállításon is versengenek majd a gyártók, hogy kinek az LCD illetve plazma TV-je vékonyabb, fogyaszt kevesebb energiát, vagy tud dinamikusabb és tökéletesebb színű képet. A magasabb kategóriájú LCD TV-knél a LED háttérvilágítás válik általánossá, és várhatóan tovább javul a plazma technológia fényhatásfoka is. 2010-ben talán már használható képméretű és felbontású OLED TV is lesz a piacon.

A DVD helyét csak részben veszi át a Blu-ray, mert egyre többen az internetről szerzik be a szórakoztató tartalmakat. Ma már az észak-amerikai piacon Blu-ray lejátszót sem lehet eladni, ha nem lehet vele valamely online video (Netflix, Amazon, Vudu, YouTube) és audio (Pandora és Internet rádiók) tartalomszolgáltatást elérni. A fogyasztók azt szeretnék, ha ezek elérése beépülne a Blu-ray lejátszók mellett a TV készülékekbe, játékkonzolokba, AV vevőerősítőkbe is. Az is elvárás a fogyasztók részéről, hogy TV készülékeiken ezeket a web-tévés szolgáltatásokat egyszerű és kényelmes alkalmazások a „widget”-ek segítségével tudnák kezelni.

Kapcsolódó linkek:

HDMI 1.4: 3D támogatás az új verzió specifikációjában
Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja
Új Sony OLED TV 2010-re?
HDMI 1.4: Ethernet támogatással és sok más új funkcióval
Növekvő érdeklődés a web-TV-s szolgáltatások iránt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .