Növelhető a Blu-ray Disc rétegenkénti tárolókapacitása

1. Oldal

Egy a Sony és a Panasonic által kidolgozott és bevezetni tervezett, a Blu-ray Disc eszköz minőségét értékelő új eljárás megjelenésének köszönhetően a lemez rétegenkénti tárolókapacitása 25 GB-ról 33.4 GB-ra növelhető.

Blu-ray Disc_150px.jpgA Nikkei Electronics Asia beszámolója szerint a 33,4 GB-os rétegkapacitás olvasása és írása egy új jelfeldolgozó eljárás használatának köszönhetően lenne teljesíthető. Ezt a „Partial Response Maximum Likelihood (PRML)” elnevezésű módszert a jelenlegi 405 nm hullámhosszú ibolyakék lézert és objektív lencsét alkalmazó Blu-ray optikával lehetne használni.

Eddig nem létezett megfelelő értékelő technológia a PRML eljárást használó 33,4 GB-os médiához. A jelenlegi Blu-ray Disc és sok más optikai lemez is széles körben a jelbizonytalanságon (jitter) alapulva értékeli annak olvasási minőségét. Ezt a PRML módszer esetében nehézkes lenne használni, mert a nagy adatsűrűségű rögzítés esetében – mint amilyen a 33,4 GB-os lemez – az olvasási hibaarány és a jelbizonytalanság közötti függvény nem működik.

A Sony és a Panasonic megoldásként egy új, a lemezolvasás hibaarányát értékelő indexet dolgozott ki, amit „Maximum Likelihood Sequence Estimation” indexnek (i-MLSE) neveznek. Ez az index erősen korrelál a hibaaránnyal még a PRML eljárást használó 33,4 GB-os lemez írása/olvasása esetén is, és ugyanazt a viszonyt mutatja a jelminőséggel, mint a szokványos jelbizonytalanság. Vagyis ahogy most a jelbizonytalansággal úgy viszonylag egyszerű az olvasási hibaarányt az i-MLSE-vel megbecsülni.

Az i-MLSE index kalkulációja viszonyt összetettebb feladat, ami viszont a jelenlegi hardverfejlesztések mellett már valós időben megoldható.

A Sony a Blu-ray Disc Association-on keresztül és más módokon is támogatja az i-MLSE index alkalmazását, ami így valószínűleg szabvány lesz.

Kapcsolódó linkek:

Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja
Végül a Universal kombi Blu-ray/DVD lemezt is megjelentet
Menedzselt másolás a decembertől megjelenő Blu-ray lemezeken
Blu-ray Disc fejlesztések a jobb használhatóság érdekében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .