HDMI 1.4: 3D támogatás az új verzió specifikációjában

1. Oldal

A High-Definition Multimedia Interface (HDMI) 1,4-es specifikációs verziója rövidesen kiegészül egy új 3D formátummal, ami a meglévő Blu-ray és játék alkalmazásokhoz illeszkedő mellett a műsortovábbítók igényeinek kielégítésére szolgál.


HDMI_150px.jpgA specifikáció licencét intéző HDMI Licensing, LLC ügynökség bejelentése szerint, az iparági igényekre reagálva a szabvánnyal kapcsolatos döntéseket hozó konzorcium 2010 januárjában összeül, hogy az 1.4-es verziójú HDMI specifikációt egy további (ideiglenesen „Top/Bottom” elnevezéssel illetett) 3D formátummal egészítsék ki. Ez a műsortovábbítók többsége által várhatóan használt 3D formátum a bal- és jobbszembe jutó képek információját egy képkockába tömörítve sávszélesség megtakarítást eredményez a kép felbontásának némi csökkenése árán.

Amikor júniusban az 1.4-es HDMI verziót hivatalosan bejelentették az még csak a bal- és jobbszembe jutó teljes 1080p HD képeket továbbító 3D formátumot tartalmazta, amit – mint azóta tudjuk – a Blu-ray 3D és számítógépes játék alkalmazásoknál lehet használni. Nem volt része ugyanakkor a specifikációnak egy kötelező 3D formátum a műsortovábbítók számára, pedig 2010-ben sok műsorszolgáltató tervezi elsősorban sport 3D TV programok előállítását. Ezek nézőkhöz történő eljuttatásához pedig le kell gyártani az alkalmas kimenettel rendelkező vevőkészülékeket.

Az 1.4-es verziójú HDMI olyan protokollt állít fel, amely a váltogatott képkocka, képsor, vagy képmező módszer, valamint az egymás melletti képeket és a 2D plusz mélységi információt továbbító metódusok szerinti 3D átviteli technológiákat is támogatják.

Kapcsolódó linkek:

Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja
Broadcom: kész az első egychipes Blu-ray Disc megoldás
HDMI: új kábel megjelölési szabályok
HDMI 1.4: Ethernet támogatással és sok más új funkcióval
A HDMI támogatói 3D jelátvitelre készítik elő a szabványt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .