Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja

1. Oldal

A Blu-ray Disc Association (BDA) mai bejelentése szerint, a véglegesített és kiadott „Blu-ray 3D” specifikáció a vezető hollywoodi stúdiók, szórakoztatóelektronikai és számítógépes gyártók munkáját reprezentálja.


Blu-ray_3D.jpgA BDA által hét hónappal ezelőtt megalakított 3D munkacsoport elvégezte munkáját, így kész a „Blu-ray 3D” specifikáció, ami megalkotói szerint „lehetővé teszi a házi szórakoztatóipar számára, hogy 3D élményt vigyen a fogyasztók nappalijába Blu-ray Disc-en, a legalkalmasabb nagyfelbontású otthoni szórakoztató platformon.

A specifikáció a páratlan képminőség biztosítása és a Blu-ray 3D szoftver és hardver termékek összességének egységessége és kompatibilitása érdekében teljes mértékben kihasználja a Blu-ray Disc formátum technikai előnyeit. Mindenekelőtt a specifikáció minden Blu-ray 3D lejátszó és film esetében teljes HD 1080p felbontású kép továbbítását teszi lehetővé mindkét szem számára, s így megtartja a Blu-ray lemezek nézői által megszokott képminőséget. Ráadásul a specifikáció képmegjelenítési módtól független, vagyis a Blu-ray 3D termékek bármely kompatibilis 3D képernyőn képesek lesznek 3D képet megjeleníteni, tekintet nélkül arra, hogy az LCD, plazma vagy más technológia, és függetlenül attól, hogy a képernyő milyen 3D technológiát használ a képeknek a nézők szemeibe való eljuttatáshoz.

A Blu-ray 3D specifikációt úgy alkották meg, hogy az a PS3 játékkonzolok számára is lehetővé teszi a Blu-ray 3D tartalmak 3D-ben való lejátszására. A specifikáció támogatja a 2D lemezek lejátszását az eljövendő 3D lejátszókon, és lehetővé teszi a Blu-ray 3D lemezek 2D lejátszását a nagyszámú jelenleg a háztartásokban már megtalálható Blu-ray Disc lejátszókkal.

A Blu-ray 3D specifikáció a 3D videó kódolásához az összes jelenlegi Blu-ray Disc lejátszó által támogatott ITU-T H.264 Advanced Video Coding (AVC) kódoló-dekódoló eljárás Multiview Video Coding (MVC) kiterjesztését használja. Az MPEG4-MVC a bal-, és jobbszem által látott képeket úgy tömöríti, hogy az azonos 2D tartalomhoz képest tipikusan csak 50%-kal nagyobb adatmennyiség tárolására van szükség, és visszafelé teljes HD 1080p kompatibilitást biztosít a jelenlegi 2D Blu-ray Disc lejátszókkal. A specifikáció fejlett 3D grafikus lehetőségeket is tartalmaz. Ezek a lehetőségek új élményeket nyújtanak a felhasználók számára, 3D grafikus menükben való navigálást téve lehetővé, és a 3D videóban elhelyezett 3D feliratozást megjelenítve.

A teljes specifikáció rövidesen elérhető lesz, és a szükséges technikai információk és útmutatás még időben jut el a gyártókhoz valamint tartalomszolgáltatókhoz, hogy azok 2010-re kifejleszthessék és piacra vihessék termékeiket.

Kapcsolódó linkek:

Broadcom: kész az első egychipes Blu-ray Disc megoldás
A Sony és a FIFA bejelentése az első 3D focivébéről
Sony: a 3D üzleti lehetőségében bízva
A fogyasztók nem akarnak sokkal többet fizetni az otthoni 3D-ért
Panasonic: teljes HD felbontású 3D bemutató az IFA 2009-en
Részletek a leendő 3D Blu-ray Disc technológiáról
Sony: 3D-t az otthonokba 2010-ben
A Blu-ray Disc Association 3D munkacsoportot alakít
Probléma a 3D-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .