Mikro LED TV: a tömegpiaci megjelenés 2026-ra várható

Az IHS Markit azt jósolja, hogy az OLED alternatívájának szánt mikro LED display technológia az elhanyagolható 2020-as szintről a gyártási költségcsökkenés miatt 2026-ra elérhet a tömegpiacra.


Az IHS Markit által közzétett előrejelzés szerint a ma még nehezen és költségesen előállítható mikro LED (microLED) képernyők globális piaca az idei elhanyagolható szintről 2026-ra várhatóan 15,5 millió egységre nő „mivel a gyártási költségek meredek esése alkalmassá teszi a tömegpiac számára a feltörekvő technológiát”.

Az OLED-hez hasonlóan a mikro LED is saját fényt kibocsátó display technológia, ami azt jelenti, hogy mikroszkopikus LED-ekből áll össze a kiváló fényességű és kontrasztú kép. Az ilyen képernyők alacsony energiafogyasztásúak és tartósabbak is, élettartamuk akár 100.000 óra is lehet, és állítólag a beégés sem jelent problémát, ami az OLED képernyőkön néha előfordulhat.

Az elemző cég azt jósolja, hogy az elkövetkező években a gyártási költségek és így a mikro LED árának csökkenésével, a technológia az OLED és az LCD alternatívája lesz okosórákban, TV-kben, kiterjesztett-valóságos rendszerekben és okostelefonokban.

Jerry Kang, az IHS Markit társigazgatója szerint: „A hagyományos LCD és OLED panelekhez képest rendkívül magas árcédulájuk ellenére a mikro LED képernyőket a fényerő és az energiahatékonyság terén kínált előnyük teszik vonzó alternatívává az ultra-kicsi és az ultra-nagy alkalmazásokhoz. A mikro LED gyártási eljárás lehetővé teszi a beszállítók számára, hogy idővel csökkentsék termelési költségeiket. Amit az eljárás kiforrottá válik, a mikro LED eladások elkezdenek emelkedni.”

Az IHS Markit szerint például az okosórához szükséges 3,8 centis (1,5”) mikro LED kijelző költsége 2026-ig akár a tízedére is csökkenhet. Hasonlóképpen a 190 centis (75”) TV-k képernyőjének előállítási költsége a jelenlegi ötödére eshet.

Kang szerint: „A növekvő befogadás ellenére a mikro LED kiszállítások 2026-ban még mindig csak a globális síkképernyős piac 0,4 százalékát teszi majd ki. A közel 16 millió darab kiszállításával azonban abban az évben a mikro LED belép a tömegpiac területére, ami a következő években sokkal szélesebb körű befogadásra ad lehetőséget.”

Mikro LED displayt az Apple, az LG, a Samsung, a Sony és mások fejlesztenek. Ettől a hónapban már kapható a Samsung The Wall Luxury moduláris mikro LED képernyők igencsak magas áron.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .