MicroLED: új technológia fényesebb és hatékonyabb képernyőkhöz

1. Oldal

Az OLED-re sok vonatkozásban hasonlító microLED technológiájú képernyők is saját fényt bocsátanak ki nagyobb intenzitással és energiahatékonysággal, de tömeggyártásuk és kereskedelmi hasznosításuk még várat magára.


A szervetlen félvezető microLED (másként mLED, μLED vagy ILED) technológiát a Texasi Műszaki Egyetem két kutatója, Hongxing Jiang és Jingyu Lin professzorok fedezték fel még 2000-ben. Hogy a mikroszkopikus méretű LED-ek alkotta képpontok mátrixából álló képernyők ígéretes jövő előtt állnak, azt cégfelvásárlások sora jelzi.

A microLED fejlesztői nagyon magas kontrasztú képet ígérnek mély feketével és nagy fényességgel, gyors válaszidővel, ráadásul alacsony energiafogyasztással. A virtuális valóság eszközt kínáló Oculus által felvásárolt InfiniLED például azt állítja, hogy az „Inorganic” (szervetlen) LED (ILED) képernyők technológiája „20 – 40-szeres energiafogyasztás csökkenést ígér”, bár nem tudni mihez képest. Az Apple által még 2014-ben megvett LuxVue azt állította, hogy microLED technológiája kilencszer nagyobb fényerőt produkál, mint az OLED és az LCD, bár ez még a sokkal fényesebb nagy dinamikatartományú (HDR) képernyők megjelenés előtt volt.

MicroLED képernyők még nincsenek tömeggyártásban, de fejlesztőik úgy gondolják, hogy a technológia a jövőben az OLED képernyőket is lepipálhatja. A két technológia sok vonatkozásban hasonlít egymásra. Mindkettőben nagyon apró LED-ek alkotják a képpontok részpixeleit, amelyek a maguk által kibocsátott fény vörös, zöld és kék összetevőiből keverve reprodukálják a színeket. Az egyes pixeleket vékony-réteg tranzisztorok (TFT) vezérlik, mint más képernyők esetében. Az eltérés, hogy míg az OLED szerves, addig a microLED szervetlen anyagok felhasználásával készül. Ilyen anyag a gallium-nitrid (GaN), amit a világításban használatos hétköznapi LED lámpákban is alkalmaznak.

MicroLED_felepites.jpg
A néhányszor tízmikronos microLED-eket egy hordozón mátrixba rendezve hozható létre a képernyő különböző célokra. Ezek lehetnek viselhető eszközök, mint egy okosóra, mobilkészülék, fejen hordott virtuális valóság display és monitor vagy TV képernyő is. Ahogy az OLED úgy a microLED hordozófelülete is lehet üveg, fém, műanyag, ami hajlékony vagy összetekerhető is lehet.

Mivel a parányi LED-ek monokróm fényt bocsátanak ki, ezért az alapszíneket színszűrővel lehet létrehozni. A szűrő passzív, de kvantumpötty anyag is lehet, ami e cikk szerint tintasugaras nyomtatással vihető fel az UV fényt kibocsátó microLED-ekre. Vannak, akik szerint erre a technológiára alapulna a Samsung jövendő QLED TV-je.

Sony_Crystal LED Display.jpg
A CES 2012 kiállításon láthatta a közönség az első microLED technológián alapuló Sony Crystal LED Display prototípus képernyőt. Ebben 6 millió apró LED (a vörös, zöld és kék részpixelenként 2 millió) reprodukálta a 140 centis (55 inch) Full HD felbontású képet az akkori LCD TV-khez képest 3,5-szeres kontrasztaránnyal, 140%-os Rec.709 színtérrel és tízszer gyorsabb válaszidővel. Ez még nem került kereskedelmi forgalomba, nem úgy, mint a 2016 májusában megjelent CLEDIS technológiájú moduláris rendszer, melyben 403 mm x 453 mm-es display egységekből állítható elő a kívánt méretű nagyobb képernyő.

Feltehetően 2-4 évig még várni kell a microLED képernyők megjelenésére a fogyasztási cikkek piacán, és mint minden új technológia esetében jelentős fejlesztések és beruházások szükségesek a tömeggyártás megalapozásához. De a jövőben a microLED lehet az OLED és a lassan kihaló LCD alternatívája.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: az OLED TV-t átugorva a QLED TV a cél?
Sony: LED Display koncepció új CLEDIS technológiával
Az OLED-nél és a QDLED-nél is jobb lehet a PeLED
Sony: itt az új képernyő generáció a Crystal LED Display

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .