Új DVB specifikáció a TV-k HDR jelhez alkalmazkodásához

A DVB műsorterjesztési specifikációját „HDR Dynamic Mapping” funkcióval kiegészítve a TV-k képernyőik jellemzőinek megfelelően jobban alkalmazkodhatnak a HDR jelhez.


Az iparági konzorcium DVB bejelentette, hogy a televíziós és széles-sávú alkalmazásokban használt videokódolási specifikáció módosításával „HDR Dynamic Mapping” (HDR DM), azaz HDR dinamikus leképzés funkcióval egészíti ki azt.

A HDR DM hozzáadása azt jelenti, hogy egy vevőkészülék, mint például egy TV a képernyője jellemzőinek megfelelően lesz képes alkalmazkodni a HDR videojelhez.

A HDR videojelhez való alkalmazkodás az egyik alapvető (ETSI TS 101 154 című) specifikációt érinti, amely meghatározza, hogyan használják a video- és audiokódolást a műholdas, kábeles és földi műsorszóró rendszerekben, valamint a széles-sávú műsorterjesztésben.

A DVB audiovizuális kódolási specifikációja két eszközt tartalmaz a HDR videotartalmak biztosítására, nevezetesen a Hybrid Log Gamma (HLG10) és a Perceptual Quantizer (PQ-10) 10 bites változatát. A Dynamic Mapping csak az utóbbira vonatkozik.

A DVB szerint igen előnyös lesz, hogy a referenciamonitorra elkészített HDR tartalom „leképezhetővé” válik a fogyasztók kisebb tudású TV-készülékeire. A funkció „Mapping Information (DMI)”, azaz dinamikus leképzési információ HDR videó bitfolyamba való beillesztésével érhető el.

Az új protokoll lényege ugyanis az, hogy a HDR videojelhez való alkalmazkodással a fogyasztók sokkal inkább azt láthassák saját TV-jükön, mint amit a produkciós környezetben a referenciamonitoron a tartalom előállítója látott. Márpedig a tartalomkészítők és az eszközgyártók célja pont ez.

Korábban már eldőlt, hogy a nagy dinamikatartomány része DVB-UHDTV szabványnak és a szabvány következő fázisának jóváhagyásával megnyílt az út a műsorszolgáltatók és készülékgyártók számára az új technológiák alkalmazására.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

3 hozzászólás “Új DVB specifikáció a TV-k HDR jelhez alkalmazkodásához” bejegyzéshez

    1. A közvetítéseket produkáló Formula 1 TV egyik vezetője nyilatkozott erről egy 2018. márciusi cikkben, amit az SVG Europe jelentetett meg. Már a 2017-es szezonban kísérleteztek a HDR-el, és a rendszerük képes HDR műsor előállítására (például a Grass Valley LDX-86n kamerák is alkalmas, de a dolog nem olyan egyszerű.

      F1 futamokat sokféle megvilágítási körülmények között rendeznek, amivel mind számolni kell, aztán kellenének műsorszolgáltató és műsorterjesztő partnerek is a az UHD HDR műsor közvetítéséhez. Szóval erre még várni kell egy kicsit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .