LG: indul a második OLED TV panelgyár

A Kínában felépített második LG Display OLED TV panelgyártóüzem jövő hónapban kezdi a tömegtermelést, a koreai gyártás viszont veszélyben van.


Az LG Display két éve jelentette be és nagyjából egy éve építi a kínai Kanton városában azt a 8,5. generációs OLED panelgyártóüzemet, amivel jelentősen növeli eddigi gyártókapacitásait.

Egy hete a Business Korea riportjában nyilatkozó LG Display illetékes megerősítette: „Zajlik a kantoni üzem tesztelése, mert augusztusban tervezzük elindítani a tömeggyártást. Mivel Koreában az ottani gyárakban már vannak tapasztalataink a 8. generációs termékekről, ezért nem lesz probléma a kantoni gyár működésében. A kantoni üzem működésével az előállított üveghordozók havi 70.000 egységről havi 130.000 és 160.000 egységre növekednek majd.”

Az említett hordozókból vághatóak ki a kisebb 140, 164, 195 vagy 223 cm (55, 65, 77 vagy 88 hüvelyk) átlójú OLED képernyőpanelek. Az új kantoni gyártósoron alkalmazza először az LG Display a termelékenységet növelő MMG (multi-model glass) gyártási technikát, mely egy hordozóból különböző méretű panelek kivágásával és a kieső részek minimalizálásával több panel előállítását teszi lehetővé, ami a termelés költségeinek 10-20%-os csökkenését eredményezheti.

Az LG Display tervei szerint a tavalyi 2,9 millióról idén 7 millióra, 2021-re pedig évi 10 millióra nő az OLED TV paneltermelés.

Az OLED-Info viszont arról számol be, hogy július végén leállhat az OLED panelek gyártása Koreában miután a japán kormány korlátozásokról döntött bizonyos alapanyagok, köztük a fluorozott poliamid Dél-Koreába irányuló exportjáról. A világ poliamid gyártásának 90%-át Japán adja, s ez az anyag egyelőre nélkülözhetetlen az OLED gyártásban. Beszámolók szerint a koreai kormány figyelmeztette is az érintett gyártókat (ez elsősorban a Samsung és az LG), hogy az alapanyag hiánya miatt néhány üzemüket esetleg le kell majd állítaniuk.

Az exportkorlátozás a két ország közötti diplomáciai feszültség következménye, amelyet az váltott ki, hogy Korea kompenzációt követel a második világháború során a japán állami acéliparban rabszolgaként dolgoztatott koreai munkások után, Japán szerint viszont ez a probléma 1965-ben már rendeződött.

A második OLED panelgyártóüzem termelésbeállásával ez a gond is megoldódhat az LG Display illetékese szerint: „Mivel a kínai gyár helyben szerzi be a képernyőalkatrészeket, nem érinti a japán exportszabályzás.”

Az LG Display gyors LCD-ről OLED-re történő váltást tervez. A dél-koreai Paju városában már épül a még korszerűbb 10,5. generációs OLED gyár is. Az elmúlt évben az OLED panelek a cég összes eladásainak több mint 20%-át tették ki. Idén ez várhatóan meghaladja a 30%-ot és jövőre még magasabb szintet ér el. De szükség is van erre, mert a cég veszteségeket szenvedett el az LCD piacon zajló heves versenye miatt, épp a kínai panelgyártók miatt.

Az LG már árulja a világ első 223 centis 8K OLED TV-jét, és jövőre már kisebb, 121 centis 4K OLED TV-ket is kínál majd.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .