Milyen lesz a jövő képe?

Fenyegető LCOS áradatKözel két hónapja ért véget Seattle-ben a 2004-es SID (Society of Information Display) szimpózium és kiállítás. Az itt megjelent újdonságok és trendek alapvetően határozhatják meg a képmegjelenítő technológiák jövőjét.
Fenyegető LCOS áradat

Különös módon bár az Intel nem vett részt a SID-en, ennek ellenére nyílt titok, hogy a nagy múltú és főleg hatalmas kapacitásokkal rendelkező cég beszáll a LCOS képmoduláló áramkörök gyártásába és célja, hogy lényegesen csökkentse az erre a technológiára épülő nagyképernyős hátulról vetítős HDTV-khez szükséges összes elektronikai alkatrész költségét. Mindez oda vezethet, hogy rövid időn belül az 1 méteres képátlójú 720p sorfelbontású HDTV készülék ára kevéssel több, mint 1.000 USD (kb. 200.000 Ft) lehet.

LCOS képernyő kepalairas=Egy a sok SID-en kiállított LCOS képernyő közül

Eközben persze a versenytárs DLP chipeket előállító Texas Instruments sem tétlenkedik és nemrégiben nyitott új gyártósort kapacitásai bővítésére. Iparági szakértők szerint a cég jelenleg az árversenyt tekintve jobb helyzetben van, mint az Intel, de a nem túl távoli jövőben ez egy nagy piaci összecsapás esetén megváltozhat.

A két nagy félvezetőgyártó versenye és ezzel összefüggésben a DLP és LCOS képmodulátorok gyártási kapacitásának bővítése nyilvánvalóan ezek árának zuhanását eredményezi majd. Ez kihatással lesz azon készülékek árára is melyekbe ezek a képmodulátorok beépülnek. Nyilvánvaló, hogy a vetítők ára – melyet jórészt ma még a képmodulátor ára határoz meg – még kedvezőbb lesz, különösen a most még borsos árú 3 chipes projektorok válnak megfizethetőbbé. Megfigyelők ugyanakkor megjegyzik, hogy például az alacsony árú hátulról vetítős TV-k gyors piaci megjelenését lassíthatja a projektorok lámpáinak és a merev vetítővásznak hiánya.

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy állják-e majd a kialakuló versenyt az olcsó LCOS és DLP TV-kkel az LCD képernyők gyártói vagy sorsuk megpecsételődik. Ezek esetében is igaz, hogy a gyártási kapacitás jelentős növekedésével a képernyők árának csökkennie kell, tehát még van reményük. Egyes optimista elemzők szerint az LCD képernyők gyártási kapacitása olyan szintre növekedhet, és áruk annyira csökkenhet, hogy 2006-ra egy 76 centis (32”) LCD TV ára 500 USD (kb. 100.000 Ft) lehet.

A LCOS technológia azonban nemcsak a nagy volumenben eladható, olcsó HDTV-kbe költözik be, hanem a magasabb minőségi kategóriát jelentő (1,5 millió Ft fölötti árú) készülékekbe is. 1080-soros kép megjelenítésére alkalmas prototípusokat mutatott be Philips és a más gyártóktól független Brillian. Az utóbbi a sajátfejlesztésű másodikgenerációs chipjeiből hármat is tartalmazó készülékeket mutatott be kizárólag a sajtó képviselőinek, akik ragyogónak találták a látott képminőséget. A kép a gyártó szerint megfelel a HDTV-zét igazán moziélménnyé emelő 2000:1 kontrasztarány követelményének, nagyon jó fekete szintekkel rendelkezik (A Brillian szerint másodikgenerációs LCOS chipjük nyolc különböző fekete szintet képes előállítani.), felületi fényessége 500 candela/négyzetméter.

Philips Cineon LCOS TV kepalairas=A Philips Egyesült Államokban már forgalmazott 144 cm (55

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .