MinDig TV: frekvenciacserék tizenkilenc DVB-T adónál

1. Oldal

Az NMHH az Európai Unió követelményeinek megfelelően, a 790-862 MHz-es digitális hozadék sáv felszabadítására 19 digitális földfelszíni televíziós adó frekvenciacseréjét rendelte el, amelyet az Antenna Hungária szeptemberben hajt végre.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Európai Unió határozatát végrehajtva folytatja a „digitális hozadék” sáv felszabadítására a 790-862 MHz-es (UHF 61-69 csatornák) frekvenciatartomány kiürítését. A folyamat első lépcsőjeként az NMHH 19 digitális földfelszíni televíziós adónál frekvenciacserék végrehajtását rendelte el.

Az Antenna Hungária az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét egyaránt érintő összesen 32 frekvencia cseréjét 2013 szeptemberében hajtja végre. Mind a 19 adónál változik a „C” jelű multiplex frekvenciája. A Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön 11 körzetben az „A” jelű multiplex frekvenciái is megváltoznak. Győr és környékén 2 körzetben a „B” jelű multiplex frekvenciái változnak.

A frekvenciacserékkel érintett körzetekben a változást követően újra kell hangolni a digitális földfelszíni vevőkészüléket (a DVB-T vevődekódert vagy a TV-t). A készülékek többségénél manuálisan kell elindítani az újrahangolást, ha nem jelennek meg az eddigi csatornák.

A frekvenciacserék nem érintik a digitális adók lefedettségét, tehát nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása.

MinDigTV_frekvenciacsere.gif
Az Antenna Hungária tervei szerint a digitális adók áthangolására a fenti táblázatban megjelölt napokon kerül sor, és a munkák miatt néhány órán keresztül szünetel majd a digitális sugárzás. A frekvenciacserék miatt a fenti időpontokban a munkavégzések idejére mindhárom multiplex sugárzása le lesz állítva, vagyis se MinDig TV se a MinDig TV Extra csatornák nem lesznek nézhetőek.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: év végéig még 25 új adó kezd DVB-T sugárzást
MinDig TV: jó ütemben halad a digitális átállás
Teljes lesz a hazai digitális átállás 2013. október 31-étől

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .