Teljes lesz a hazai digitális átállás 2013. október 31-étől

1. Oldal

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elindította a digitális átállás lakossági szakaszát, melynek során Magyarországon két ütemben, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én kerül lekapcsolásra az analóg földfelszíni tévésugárzás.
Felmérések szerint ma Magyarországon még mindig valamivel több mint 400 ezer háztartásban nézik szoba- vagy tetőantennával az analóg földfelszíni televíziós adás három programját (M1, TV2 és RTL Klub). Ezen háztartásokban élőket érinti a digitális átállás.

Digitális_átállás.gif
A digitális átállás, vagyis az analóg földfelszíni tévésugárzás lekapcsolása Magyarországon két ütemben valósul meg, július 31-én a sárgával jelölt területeken, majd október 31-én a barnával jelzett térségekben.

Azok számára, akik önerőből nem tudnák az átállást végrehajtani, szociális alapú támogatási rendszer keretében az NMHH beszerzi és beszereli a szükséges vevődekódert és antennát, de a jogosultak választhatnak a kábeles, IPTV és műholdas szolgáltatók által nyújtott támogatott csomagok közül is. Annak eldöntésére, hogy ki jogosult az állami segítségre, a hatóság országos felmérést indít, aminek során személyesen keresik fel az érintetteket. A rászoruló csak abban az esetben kaphat állami támogatást, ha azt hivatalosan is igényli. Az NMHH ezzel kapcsolatban országos kommunikációs kampánnyal és helyi tájékoztató rendezvényekkel hívják fel az érintettek figyelmét arra, hogy mit kell tenniük a biztonságos átállás érdekében. A hatóság egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére.

A magyarországi digitális földfelszíni műsorszórás üzemeltetési jogosultságát 2008 nyarán elnyerő és még az év őszén a szerződést is megkötő Antenna Hungária (AH) már két éve kész a digitális átállásra. Az analóg lekapcsolással az AH számára lehetővé válik, hogy a most használt „A”, „C” és „B” jelű multiplexek mellett végre az üzemeltetésre elnyert két további, „D” és „E” jelűeken is elindíthassa a műsorsugárzást. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 31 csatornából álló műsorkínálat akár meg is duplázódhatna, de ha további HD csatornákkal is számolunk, akkor is kb. 20 csatornával bővülhetne. Ehhez persze az AH-nak használatba kell vennie a megfelelő frekvenciákat és ki kell építenie a szükséges hálózatot, azaz adóállomásait el kell látnia a szükséges berendezésekkel. Mindez időbe telik és a cég munkatársától származó nem hivatalos információ szerint az új multiplexeken csak 2014-ben kezdődhet meg a műsorsugárzás.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: már 83 ezer előfizetővel és 350 ezer háztartásban
Elkezdődött az országos digitális átállás
MinDig TV: még nem látni az analóg lekapcsolás végét
MinDig TV: frekvenciacsere 11 digitális TV adónál
MinDig TV: az Antenna Hungárián nem múlna a digitális átállás
Digitális átállás csak 2015-ben?
Aláírták a DVB-T és DAB hálózatok üzemeltetési szerződéseit
Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .