MinDig TV: már háromszázezer háztartásban

1. Oldal

A digitális átállásra kész Antenna Hungária továbbfejleszti DVB-T hálózatát és a már több mint 42.000 előfizetővel rendelkező MinDig TV Extra növekedett a legdinamikusabban a vezeték-nélküli digitális televíziós szolgáltatások közül.
MinDigTV_MinDigTV_Extra.jpgA digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) platform bővült a legdinamikusabban hazánkban 2011 első kilenc hónapjában, a MinDig TV Extra szolgáltatás pedig a legnagyobb növekedést érte el a vezeték-nélküli digitális televíziós szolgáltatások közül. A friss értékesítési adatok szerint a DVB-T eszközök bővülő elterjedése révén már csaknem 850 ezer háztartás rendelkezett DVB-T MPEG-4 kompatibilis vevőkészülékkel idén novemberig. Mindezt segítette, hogy a MinDig TV kompatibilis dekóderek és a vételre alkalmas TV készülékek átlagára 25 százalékkal csökkent 2011 első kilenc hónapjában, a DVB-T platform 2009-es elindítása óta pedig az áresés 77 százalékos volt a dekóderek, és 61 százalékos az említett TV-k esetében.

A hét ingyenes digitális TV- és négy rádiócsatornát kínáló MinDig TV szolgáltatás felhasználóinak száma elérte a 300 ezret, ami kb. 35 százaléka a földfelszíni tévésugárzást vevő háztartásoknak. A további 24 programot kínáló MinDig TV Extra szolgáltatás több mint 42 ezer előfizetővel rendelkezik. A MinDig TV Extra Családi csomagjának 2011. októberi elindításával 31 olyan tévéprogram vált elérhetővé a DVB-T platformon, aminek összesített nézettsége megközelíti a 80 százalékot, míg a fennmaradó 61 magyar nyelvű tematikus csatorna a maradék 20-22 százalékos nézettségen osztozik.

Az Antenna Hungária (AH) folytatja a digitális földfelszíni televíziós hálózatfejlesztést, további 20 digitális adótelephely kezdi meg működését a következő hetekben. Az elmúlt hetekben három új nagyteljesítményű adótelephelyről (Miskolc/Avas, Fehérgyarmat/Penyige és Aggtelek/Perkupa) indult el a tesztsugárzás és további 17 adó, köztük a Nagy Hideg-hegyen, a Börzsöny egyik csúcsán egy közepes teljesítményű adó, Balassagyarmat, Barcs, Battonya, Bonyhád, Dorog, Eger, Fony, Keszthely, Kőszeg, Lenti, Sály, Sátoraljaújhely, Siklós, Szigetvár, Tamási és Zirc körzetében pedig kisteljesítményű átjátszó-adók is működésbe lépnek az év végéig.

MinDigTV_lefedettseg_2011_december.jpg
Ezek eredményeképpen a DVB-T adótelephelyek száma eléri az ötvenet, a lakossági lefedettség a közszolgálati műsorokat illetően pedig meghaladja a 98 százalékot, vagyis eléri a jelenlegi analóg m1 hálózat lefedettségét. Jövőre az AH a MinDig TV Extra családi csomagot nyújtó B multiplex jelenlegi 84,7 százalékos lefedettségének további növelésére fókuszál.

Az AH két karácsonyi akciót is indít a készülékvásárlás és a MinDig TV promóciója érdekében. Akik most vásárolnak MinDig TV matricás készüléket, további 10 csatornát nézhetnek ingyen egy hónapig. A MinDig TV Extra az új akcióban 19 990 forintért kínálja az egyéves Alapcsomag előfizetést a vételhez szükséges dekóderrel együtt. 2012 egyébként a legnézettebb sportesemények éve lesz: Futball Európa-bajnokság, Nyári Olimpiai Játékok, Forma-1, melyeket a várakozások szerint a közszolgálati televízió HD minőségben közvetít majd.

Az AH teljes mértékben felkészülten várja a digitális átállás utolsó szakaszát és kész arra, hogy hozzájáruljon a zökkenőmentes analóg lekapcsolás folyamatához. Most már csak a kormányzati döntéshozók és az ügyben illetékes Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság (NMHH) adós az analóg lekapcsolás dátumának megjelölésével, a megfelelő kommunikációval, és a digitális vételt önmaguktól megoldani képtelen rászorultak támogatási rendszerének kidolgozásával.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: tovább javul a DVB-T vételi lehetősége
MinDig TV: októbertől bővül a hazai DVB-T műsorkínálat
MinDig TV: az Antenna Hungárián nem múlna a digitális átállás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .