MinDig TV: tovább javul a DVB-T vételi lehetősége

1. Oldal

2011. szeptember 30-tól a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások vételi lehetőségeinek és minőségének további javítása érdekében az immár három DVB-T multiplexből álló hálózat egyes paraméterei megváltoznak.
MinDigTV_MinDigTV_Extra.jpgAhogy arról a MinDig TV Extra bővülő műsorkínálata kapcsán már beszámoltunk, az Antenna Hungária (AH) úgynevezett közszolgálati multiplexet alakít ki a DVB-T hálózat A jelű multiplexén 2011. szeptember 30-án. Így adott vételkörzetben az összes közszolgálati műsor egy frekvenciáról lesz elérhető.

A jövőben a Duna TV programja hagyományos felbontásban lesz látható, ugyanakkor a Duna II Autonómiát felváltó Duna 2 nagyfelbontásra (HD) vált. A Magyar Rádió műsorai eddig csak tesztjelleggel voltak elérhetőek a MinDig TV kínálatában, mostantól állandó szerződéses alapon lesznek jelen a digitális földfelszíni platformon.

Az új „FlexMux” szerződés a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap számára lehetővé teszi az A jelű multiplex csatornáit illetően az úgynevezett statisztikus multiplexálás bevezetését, ami egyrészt hozzájárul a képminőség javulásához, másrészt a felszabaduló sávszélességet a vételi lehetőségek javítására is fel lehet használni.

A DVB-T vételi lehetőségeinek és minőségének, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatások rugalmasságának javítása érdekében a hálózat egyes paraméterei megváltoznak mindhárom DVB-T multiplex vonatkozásában. Ezek egyike, hogy a rendszer által hasznos jelként feldolgozható reflektált jelek beérkezését szabályzó időrés, az úgynevezett védelmi intervallum (Guard Interval; GI) a korábbi 1/8-ról 1/4-re változik. A változtatást követően van rá esély, hogy egyes helyeken ahol korábban csak tetőantennával volt vehető a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatás, mostantól kültéri, ablak mellé helyezett antennával vagy szobaantennával is stabil lehet a vétel. A leglátványosabb javulás a vételi viszonyokban az Alföldön és a Kisalföldön várható.

MinDig_TV_MuxA.jpg
Azzal, hogy Budapest, Karancs-Salgótarján, Békéscsaba és Vasvár körzetében az A és B multiplexek frekvenciáit felcserélik, s így a közszolgálati csatornák a 38-as csatornán (610 MHz) lesznek elérhetőek szintén javul ezek vételi lehetősége. Budapest körzetében ráadásul az A multiplex effektív kisugárzott teljesítménye 100 kW-ra emelkedik, így olyan a várostól távolabbi helyeken is lehetővé válik a vételt, ahol ez eddig nem volt lehetséges.

Az említett változások miatt szeptember 30-án délután a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatást tető- vagy szobaantennával nézőknek a vételre szolgáló készüléküket (a vevődekódert vagy a TV készülék DVB-T vevőegységét) újra kell hangolniuk.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: októbertől bővül a hazai DVB-T műsorkínálat
MinDig TV: teljesítményemelés a budapesti Száva utcai adónál
MinDig TV: teljesítményemelés Vas és Zala megyékben
Bővülhet a hazai DVB-T műsorszolgáltatás csatornakínálata
MinDig TV: a legdinamikusabban bővülő szolgáltatás
MinDig TV: Nógrádban is javult a lefedettség
MinDig TV: az Antenna Hungárián nem múlna a digitális átállás
MinDig TV: teljesítményemelés a budapesti sugárzásban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .