4K videoformátum, de melyik?

1. Oldal

Már kaphatóak az első 4.000 pixel körüli vízszintes videó felbontásra utaló 4K megjelölésű házi-mozi készülékek, de különböző gyártók nem pontosan ugyanazt értik a 4K alatta és ebből akár egy újabb formátumháború is kialakulhat.


Jövőre már kapható a Sony VPL-VW1000ES 4K házi-mozi projektor, ami 4096 x 2160 pixel felbontású kép vetítésére alkalmas. A már megvásárolható új JVC 4K pontosságú képmegjelenítésre képes házi-mozi vetítők viszont 3840 x 2160 pixel finomságú képet ígérnek és ugyanerre a felbontásra skálázzák fel a bemenő videojelet az Onkyo új 2011-es AV vevőerősítői a TX-NR609 modelltől fölfele. Világos hogy más-más formátumot értenek az említett gyártók „4K” alatt.

A 4K mozifilmek felvételére használható digitális kamerák mindegyike soronként 4096 pixel felbontású képet tud rögzíteni. A digitális filmvetítésre alkalmas mozik egységes műszaki feltételeit kidolgozó Digital Cinema Initiatives LLC (DCi) gyártói csoportosulás 4K CINEMA vetítőkre vonatkozó szabványa pedig minimum 4096 x 2160 pixel felbontást ír elő. A mozikban manapság leggyakrabban előforduló 1,85:1 illetve 2,39:1 képarányú filmeket a 4K filmvetítők 3996 x 2160 illetve 4096 x 1714 pixel felhasználásával vetítik.

A számítástechnikában használatos viszont a 3840 x 2160 pixelből álló 4K formátum, amely négy 1920 x 1080 pixel felbontású képnek felel meg és innen ered „Quad Full High Definition” (QFHD) elnevezése. A QFHD követi a nagyfelbontású televíziózás (HDTV) 16:9-es azaz 1,78:1 képarányát. Mivel a formátum vízszintes felbontása kevesebb 4000 pixelnél sokan vitatják, hogy valóban 4K-nak tekinthető-e, ahogy a „Full HD” (1080p) képformátumot sem emlegetik 2K-ként, pedig az nem sokban tér el a DCi 2K CINEMA vetítőkre előírt 2048 x 1080 pixel felbontásától.

4K_felbontasok.jpg
Ahogy az a fenti ábrából látszik a két 4K formátum között mindössze annyi a különbség, hogy a szélesvásznú mozifilmekhez kevésbé alkalmazkodó QFHD a 4K CINEMA formátumnál 6,25%-kal keskenyebb.

Jelenleg a hétköznapi szórakoztatóműsorokat fogyasztók számára még nincsenek elérhető 4K formátumú tartalmak és forráskészülékek sem. A Sony PS3 konzolok szolgáltatnak majd ugyan 4K állóképjeleket, és a megfelelő lejátszó eszközzel továbbá elegendően nagy internetes sávszélességgel rendelkezők megnézhetnek néhány eredeti 4K felbontású kamerával készült videót a YouTube-on. Mindez azonban nem változtat a tényen, hogy nincs az otthoni 4K szórakoztatótartalmak formátumára vonatkozó szabvány.

Az 1.4-es verziójú HDMI ugyan már specifikálja a QFHD (24 Hz/25 Hz/30 Hz) vagy a 4K CINEMA (24 Hz) felbontású jelátvitel lehetőségét, de a megfelelő video tömörítéssel és 64 Megabit/sec adatátviteli sebességgel 4K tárolására és lejátszására alkalmassá tehető Blu-ray Disc formátum még csak jövőbeli fejlesztésként foglalkozik ezzel a lehetőséggel.

Nem kéne tartani egy újabb formátumháborútól, ha az érdekeltek mielőbb eldöntenék a fentiek közül melyik is lesz használatos az otthoni 4K szórakoztatótartalmak esetében. A Sony könnyen „kierőszakolhatná”, hogy a DCi 4K CINEMA szabványa a házi-mozikban is teret nyerjen. Ehhez minden eszköze megvan, hisz a 4K TV- és filmkameráktól kezdve mindennel rendelkezik, ami csak fontos lehet az otthoni 4K szórakoztatótartalmak elterjedésében. A Sony meghatározó szerepet játszhat abban is, hogy mikor és milyen 4K formátum tárolására teszik alkalmassá a Blu-ray Disc lemezformátumot. A filmstúdiók egyetértése sem okozhat nehézséget, mivel mindannyian a DCi mögött állnak és a szabvány otthoni használatra történő elfogadása csak további gondoktól és költségektől kímélné meg mindnyájukat.

Kapcsolódó linkek:

Sony VPL-VW1000ES: a világelső 4K házi-mozi vetítő
JVC: új házi-mozi vetítők 4K pontosságú képmegjelenítéssel
Onkyo: új 2011-es AV vevőerősítők jó ár-érték aránnyal
YouTube már akár 4K felbontással is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .