MinDig TV Plusz: az Antenna Hungária hibrid TV-s tesztadása

1. Oldal

Az Antenna Hungária 2013. október 15-től digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) hálózatán féléves ingyenes hibrid televíziós (HbbTV) tesztsugárzást indít MinDig TV Plusz néven.

A HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) a digitális földfelszíni televíziós hálózaton működő interaktív szolgáltatások nemzetközi szabványa, amely a DVB-T vétellel és internetkapcsolattal is rendelkező televíziókészülékeken a lineáris televízió- és rádióműsorok mellett az interneten át különböző multimédiás tartalmakat is képes eljuttatni a fogyasztókhoz. A HbbTV technológia már bizonyított és számos népszerű kereskedelmi szolgáltatás működik Európa jó néhány országában (Németország, Franciaország, Hollandia, Svájc), és holnaptól kísérleti jelleggel hazánkban is.

MinDigTV_Plusz.jpg
Az Antenna Hungária MinDig TV Plusz néven indított ingyenesen elérhető kísérlete során a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatásokat bővíti ki új, igény szerint, ún. streamelt élő adásokkal, mint például a Fix TV, az MTVA és a Swiss Radio egyes rádiócsatornáival.

A tesztszolgáltatás kibővített tartalommal rendelkező elektronikus műsorújságot – ún. „rich” EPG-t –, aktuális híreket, időjárás-előrejelzést és webkamerás megjelenítést is tartalmaz. A tartalmak egyszerűen, a HbbTV funkcióra képes TV távirányítóján található piros gomb megnyomásával érhetők el.

A tesztprogramban az Antenna Hungária partnere a finn Sofia Digital, mint az 1.1-es HbbTV rendszer szállítója. Tartalmi oldalról a Fix TV, az MTVA és a Swiss Radio mellett többek között ott a PORT Data is.

Jelenleg még viszonylag kevés HbbTV képes televíziókészülék van a hazai háztartásokban. A féléves kísérleti időszakban a műszaki teszteken túl azt a célt is szolgálja, hogy a TV gyártók is fel tudjanak készülni a HbbTV funkció aktiválására a Magyarországon eladásra kerülő készülékekben. Emellett az Antenna Hungária számít arra is, hogy egyre több dekódergyártó is megkezdi HbbTV képes vevőkészülékek forgalmazását, amelyek a MinDig TV és a MinDig TV Extra műsorok vétele mellett a MinDig TV Plusz hibrid televíziós szolgáltatások elérésére is alkalmasak.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: frekvenciacserék tizenkilenc DVB-T adónál
MinDig TV: év végéig még 25 új adó kezd DVB-T sugárzást
MinDig TV: jó ütemben halad a digitális átállás
Teljes lesz a hazai digitális átállás 2013. október 31-étől

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .