MiniLED: 2027-ig még lehetnek ilyen prémium LCD TV-k

A miniLED háttérvilágítás meghosszabbította az LCD TV-k és képernyők életciklusát, de a technológia növekedése 2025-ben valószínűleg megtorpan.


A miniLED panelmegvilágítást általában LCD TV-k, laptopok, táblagépek és számítógép-monitorok képernyőinél alkalmazzák, mert több fényszabályozható zónával jobb kontraszt elérését teszi lehetővé. A technológiát először még 2019-ben a TCL, majd 2021-től a Samsung alkalmazta prémium LCD TV-iben az OLED alternatívájaként.

MiniLED LCD TV

A koreai The Elec cikke szerint a miniLED megvilágítású panelek kiszállítása 2024–ig növekszik, de 2025-től lényegében ez a növekedés megáll. A cikket idézve: „Ez a Display Supply Chain Consultants (DSCC) elemzőcég szerint azért van, mert az Apple miniLED panelek helyett OLED paneleket fog alkalmazni a táblagépeinél, majd ezt követően a notebookjainál.”

A DSCC azt prognosztizálja, hogy a piac évi körülbelül 30 millió darab ilyen képernyővel 2025-ben éri majd el a csúcsot, s ezt követően a kiszállítások ezen a szinten maradnak 2027-ig.

A Samsung és más tévégyártók a miniLED LCD TV-k előállítását várhatóan 2027-ig folytatják.

Eközben az OLED képernyők részesedése várhatóan egyre növekszik majd a TV-kben, az okostelefonokban, laptopokban, táblagépekben és más termékkategóriákban is, arra ösztönözve a gyártókat, hogy több pénzt fektessenek ebbe a displaytechnológiába a fejlesztést és a gyártási kapacitást tekintve egyaránt.

Idén az LG Display a META Technológiával, a Samsung Display az IntelliSense AI optimalizáló algoritmus és az új OLED HyperEfficient EL anyag alkalmazásával fejlesztette tovább a WOLED illetve QD-OLED képernyőket fokozva ezzel az OLED TV-k képfényességét. Így a csúcskategóriás miniLED LCD TV-k egyik utolsó megmaradt előnye is kezd elolvadni az OLED TV-kkel szemben.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .