LG Display: az új OLED TV panelek META Technológiával és új tükröződéscsökkentő bevonattal

Az LG Display META technológiájú OLED TV panelek a mikrolencseréteggel és a fényességnövelő algoritmussal fényesebb képet, szélesebb nézőszöget és jobb energiahatékonyságot biztosítanak, a „Vanta Black” bevonattal pedig kevésbé tükröződnek.


Még a januári CES 2023 idején mutatta be az LG Display a „META technológián” alapuló OLED TV paneljét. Az eddigi ismeretek szerint ilyen paneleket építenek az LG Electronics G3, a Panasonic MZ2000 és a Philips az OLED+908 OLED TV-kbe.

LG Display META Technológia OLED TV panel

A deutériumot és már egyedi algoritmusokat alkalmazó 2. generációs EX Technológia után a 10 éves WOLED paneltechnológia idén tehát újabb szintet lép. Erről a közlemény azt írja: „Az LG Display újonnan bemutatott META Technológia része egy „Micro Lens Array”, ami az OLED panel fénykibocsátását maximalizálja, és a „META Booster”, egy fényességnövelő algoritmus. A META Technológiára alapozva a cég legújabb OLED képernyői 60 százalékkal fényesebb képet és 30 százalékkal szélesebb nézési szöget érnek el, mint a hagyományos OLED képernyők, a jobb energiahatékonyságon felül.”

A közlemény megerősíti, hogy a META Technológiával az új OLED TV-k elérik a 2.100 nit (cd/m2) csúcsfényességet.

LG Display konvencionális és META Technológia MLA

Az META Technológia kulcsa „a „Micro Lens Array” (rövidítve MLA), egy mikrométer méretű domború lencsékből álló réteg, ami az OLED panel fénykibocsátását maximalizálja, és azonos fényerősségű panelhez képest 22 százalékkal fokozza az energiahatékonyságot. Ezzel a technológiával az LG Display lett az első panelgyártó, mely megoldotta a panelbe visszaverődő és elvesző fény régóta létező, a maximális fényességet korlátozó problémáját.”

LG Display META Tech MLA

A 195 centis (77 hüvelykes) META Technológiát alkalmazó 4K OLED TV panel például pixelenként nagyjából 5.117, összesen 42,4 milliárd mikrolencsét tartalmaz. Az MLA esetleges negatív hatása, hogy a panel fénykibocsátása egyenetlen lehet.

A technológia másik eleme a „META Booster” egy algoritmus, ami „az egyes jelenetek fényerejének valósidejű elemzésével és beállításával a képernyő fényességét és színkifejezését is javítja”. Az algoritmus leginkább a HDR képek dinamikában részletesebb, élénkebb és színeket tekintve pontosabb megjelenítését javítja.

Az LG Display a META Technológiát kezdetben a 139, 164 és 195 centis (55, 65 és 77 hüvelykes) 4K és a 195 valamint 223 centis (77 és 88 hüvelykes) 8K OLED TV paneljein alkalmazza, majd a későbbiekben az összes panelre ki akarja azt terjeszteni.

A META Technológiát alkalmazó WOLED panelek felveszik a versenyt a Samsung Display szerint 2.000 nit (cd/m2) feletti csúcsfényességet produkáló és a színtelítettséget is fenntartó továbbfejlesztett QD-OLED 2023 képernyőkkel.

Az új LG Display OLED TV panelek új „Vanta Black” tükröződést-csökkentő bevonatot is kapnak. Erről a FlatpanelsHD-nak nyilatkozó LG Electronics szóvivő azt mondta: „A Super Anti Reflecting bevonat a G3-on körülbelül 25%-kal csökkenti a visszaverődést a C2-hez képest. Ez a tükröződéscsökkentés segíti a kontrasztot és az élességet, valamint azt, hogy környezeti fény mellett többet lássunk a sötét képeken.”

Az LG Display OLED TV paneleket alkalmazó Philips szerint az új bevonat az előző panelgenerációhoz képest a teljes fényvisszaverődési mutatót akár 30%-kal, a tükröződést pedig akár 70%-kal csökkenti.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .