MPEG-5 EVC: egy újabb nagy hatékonyságú videokódolás

A Samsung, a Huawei és a Qualcomm állnak az új MPEG-5 EVC videokódolás mögött, ami a jogdíjmentes AV1 alternatívája lehet.


Amikor a jogdíjmentes AV1 videoformátum éppen kezd a 4K és 8K video streaming terén elterjedni, a Samsung, a Huawei és a Qualcomm egy közös közleményben jelentik be az MPEG-5 EVC-t „az új generációs videokódolást”, amit a „multimédia iparban” terveznek támogatni.

A közlemény szerint: „Azzal, hogy a korábbi szabvány kódolásoknál nagyobb tömörítéssel és hatékonysággal nyújt 4K UHD videót, az MPEG-5 EVC több képernyőn teszi megjeleníthetővé a 4K, 8K, VR, AR és HDR tartalmakat, és olyan szintű szolgáltatást kínál, amire a fogyasztók számítanak.”

Az új Samsung QLED 8K LCD TV-k a YouTube 8K videók megjelenítéséhez már támogatják a jogdíjmentes AV1-et, és a Samsung is az AOMedia tagja lett, mely szervezet kidolgozta és támogatja azt. Jelenleg nem világos, hogy a Samsung AV1 használatával kapcsolatos terveit miként befolyásolja az MPEG-5 EVC iránti elkötelezettsége.

Az MPEG-5 EVC a HEVC alternatívája és nem utódja. Az MPEG által fejlesztett következő videokódolás a VVC (Versatile Video Coding) vagy más néven FVC (Future Video Coding) avagy H.266.

Az MPEG-5 EVC videokódolás 2020 április végén jelent meg. Annak úgymond „bázis’ rétege jogdíjmentes, míg „kiemelt” rétege szabadalmi jogdíj hatálya alá esik. Mindhárom bejelentő cég rendelkezik az MPEG-5 EVC-hez kapcsolódó szabadalommal, és elkötelezték magukat, hogy ezeket úgynevezett FRAND (tisztességes, ésszerű és megkülönböztetéstől mentes) feltételekkel kínálják.

Egyesek ezt persze úgy tekintik, hogy a cégek fő motivációja az MPEG-5 EVC videokódolása révén megszerezhető pénz . Ez egy állítás, amit nehéz figyelmen kívül hagyni, de a versenytárs AV1 olyan cégek támogatásával, mint az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google, az Intel, az LG, a Microsoft és a Netflix – hogy csak a legjelentősebbeket említsük – máris erős pozícióban van.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “MPEG-5 EVC: egy újabb nagy hatékonyságú videokódolás” bejegyzéshez

  1. Na, ua., mint 40 éve a Video 2000 vs.VHS. A VHS 1976 óta létező mozgókép-felvétel- és lejátszási technológiára vonatkozó szabvány, videókazettát kezelő készülékek számára. A japán JVC cég fejlesztése, ez a szabvány vált általánossá az otthoni felhasználók között az 1980-as évektől kezdve. A Video 2000-et a berlini Nemzetközi Rádiókiállításon mutatták be 1979-ben. Nem örülök ennek. Egyszer illene már megegyezni, egy egységes szabványban, amit mindenki elfogad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .