Nagyfelbontású IPTV szolgáltatást tesztel a Magyar Telecom

1. Oldal

A Magyar Telecom nyáron indította el kísérleti HD IPTV szolgáltatását, melynek technikai hátteréül egy minimum 25 Mb/s letöltési és 1.5 Mb/s feltöltési sebességű Budapest XI. kerületében kiépített és üzemeltetetett VDSL2+ technológia szolgál.
A néhány szerencsés tesztelő az új, optikai hálózaton alapuló technológia jóvoltából a fejlesztési területen a jelenleg megszokottnál jóval nagyobb internetes sávszélességet (min. 25megabit/s) használhat. A fejlesztés következtében a már jelenleg is elérhető internet, telefon és a számos kényelmi funkciót nyújtó, hagyományos televíziókészüléken nézhető T-Home TV internetes, azaz IPTV szolgáltatás mellett lehetőség nyílik olyan újdonságok bevezetésére is, mint a videotelefon vagy a nagyfelbontású HDTV műsorok továbbítása.

T-Home TV.jpg
A T-Home TV segítségével például a Pekingi Olimpia idején az időeltolódás miatt éjszaka közvetített sporteseményeket nappal is meg lehet nézni, és az arra alkalmas HDTV készüléken akár nagyfelbontásban is. A Magyar Telecom kiadott sajtójelentése szerint: „A tervek szerint az új szolgáltatások bevezetésére 2008-ban kerülhet sor.”

A Magyar Telecom VDSL2 hálózati eszközökre kiírt tenderén az Ericsson kapta a lehetőséget mind a próbahálózat kiépítésére, mind pedig egyes területeken a későbbi hálózatfejlesztésben való aktív részvételre. A próbahálózaton az innovatív szolgáltatások tesztelése jelenleg is zajlik. A kísérleti projekt keretében Budapest XI. kerületének egy részén jelenleg100 ügyfél próbálhatja ki a 25 Mb/s sebességű internetkapcsolatot (letöltés min. 25 Mb/s, feltöltés 1,5 Mb/s), a T-Home TV IPTV szolgáltatáson jóvoltából a Sony BRAVIA HDTV készülékein élvezheti az első HD csatornákat, valamint az IP telefon szolgáltatást. A sikeres projektet követően a Magyar Telecom több budapesti kerületben, az agglomerációban és nagyobb vidéki városokban folytatja az üvegszál alapú, nagy sávszélességet nyújtó hálózatának kiépítését. Az érintett önkormányzatokkal folyik az egyeztetés, a fejlesztések első fázisának átadására 2008 első félévében kerül sor.

Kapcsolódó linkek:

A pekingi olimpiát már nagyfelbontásban is közvetíti az MTV
Paramount filmek a T-Home TV-n és a T-Online Tékában
Bill Gates szerint öt éven belül az internet forradalmasítja a TV-t

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .