Négy ajánlat a digitális műsorszóró hálózatok üzemeltetésére

1. Oldal

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közleménye szerint a földfelszíni digitális televíziós és rádiós műsorszóró hálózatok üzemeltetésére egyaránt két-két ajánlat érkezett.
nhh_logo_100.jpgA földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) műsorszóró hálózat (multiplex) üzemeltetésére az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft., míg a földfelszíni digitális rádiós (T-DAB) műsorszóró hálózat üzemeltetésére szintén az Antenna Hungária Zrt., valamint a Magyar Rádió Zrt. adta be ajánlatát.

Az NHH március 25-én írta ki az öt DVB-T multiplex, valamint egy, a VHF-sávú T-DAB műsorszórás üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét. Az ajánlatokat ma 11 óráig lehetett beadni, majd ezt követően került sor a tenderbontásra.

A két különálló pályázat kiírását összesen kilenc cég vásárolta meg, közülük hét érdeklődött a televíziós és kettő a rádiós multiplex üzemeltetése iránt. A televíziós pályázaton a digitális átállásról szóló 2007. évi LXXIV. törvény (Dtv.) értelmében nem vehet részt olyan vállalkozás, vagy a vállalkozással irányítási viszonyban álló vállalkozás, amely előfizetőinek összesített száma a televíziós műsorterjesztési piacokon a digitális televízió műsorszóró hálózattal végzett műsorterjesztés kivételével meghaladja a háromszázezret, illetve olyan cége, amely Magyarország területén műsorszolgáltatást végez. A rádiós pályázaton nem vehet részt országos rádió műsorszolgáltató, vagy azzal irányítási viszonyban álló vállalkozás, az országos közszolgálati rádió és az országos rádió közműsorszolgáltatót kivételével.

Az ajánlatokat az NHH első körben formai szempontok alapján tekinti át és legkésőbb 15 nap múlva, az illetékes parlamenti bizottság jóváhagyását követően hoz döntést arról, hogy az ajánlatok megfelelnek-e a kiírásnak, azaz érvényesek-e. Ezt követően kerül sor a pályázatok tartalmi elbírálására, majd a parlamenti bizottság jóváhagyása után 2008 augusztusában kerülhet sor a pályázat eredményhirdetésére és a szerződéskötésre.

Amennyiben a pályázat eredményesen zárul, akkor még az idei évben el kell indulnia Magyarországon a jelenlegi analóg műsorszórásnál korszerűbb, szélesebb műsorválasztékot kínáló DVB-T műsorszórásnak, és a mobil televíziózás (DVB-H) is kezdetét veheti.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie.

Kapcsolódó linkek:

Kiírták a digitális műsorszóró pályázatokat
Akár egy évet is csúszhat a digitális átállás
Miért késik a digitális televíziók multiplexeinek pályáztatása?
Valami megmozdult a digitális átállás ügyében
Több tucat új országos televízió- és rádióadó létesülhet Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .