Netflix: már AV1 kódolt a streaming Android alatt

A Netflix elkezdte a közreműködésével kifejlesztett „a VP9-nél 20%-kal jobb tömörítési hatékonyságú” AV1 videoformátumot használni elsőként az Android alatti mobilalkalmazásához.


Az Alliance for Open Media – melynek alapítótagja mások mellett az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google, az IBM, az Intel, a Microsoft, a Mozilla és természetesen a Netflix is – kifejlesztette az SD, HD, 4K, HDR és 8K videó bitfolyamok internetes továbbítására szolgáló jogdíjmentes AV1 videoformátumot.

A Netflix bejelentése szerint a cég elkezdte az AV1 streaming-et Android mobilalkalmazására. „Az AV1 nagy teljesítményű, jogdíjmentes videokodek, ami 20% -kal jobb tömörítési hatékonyságot biztosít a VP9 kódolt tartalmainkhoz képest”.

A cég szerint tehát az AV1 jelenleg 20%-kal javítja a tömörítési hatékonyságot, vagyis a vele továbbított videó képminősége még 20%-kal kisebb bitsebességgel sem rosszabb, mint az okostelefonokon használt Google VP9 tömörítésű videóké. A Netflix a VP9 mellett 4K HDR tartalmakhoz a HEVC, de még MPEG4 AVC tömörítést is használ.

A Netflix tehát először az Android mobileszközökön (okostelefonokon és táblagépeken) futó alkalmazásánál használja az AV1-et, és csak bizonyos tartalmaknál amennyiben a felhasználó bekapcsolja a „Save Data” funkciót, amit főleg a korlátozott mobilinternet kapcsolattal rendelkezők használnak.

A Netflix célja, hogy az összes platformon bevezesse az AV1-et, de azt még nem tudni milyen ütemben. A cég a készülék- és chipkészletgyártókkal együttműködve dolgozik az AV1 hardveres támogatásának megvalósításán.

„Miközben összes platformunkon célunk az AV1 elterjesztése, úgy látjuk az AV1 tömörítési hatékonysága jól illeszkedik a mobil térbe, ahol a mobilhálózatok megbízhatatlanok lehetnek, és tagjaink korlátozott internet hozzáféréssel rendelkeznek.”

A cég magyarázata szerint Android alkalmazása a VideoLAN, a VLC és az FFmpeg által épített, valamint az Alliance for Open Media által szponzorált nyílt forráskódú dav1d dekódert használja.

A múlt hónapban a CES 2020 alkalmával bejelentett új Samsung és LG csúcskategóriás TV-kben már hardveresen támogatott a YouTube 8K streaming videók AV1 dekódolása. A 2018-ban elindított AV1 videoformátumot a Netflix és az említett tévégyártók mellett ma már a Facebook, a Google/YouTube és a Mozilla is alkalmazza.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .