AV1: teszteli az új videoformátumot a YouTube

A YouTube egy lejátszási listát létrehozva elkezdte kipróbálni az új AV1 videoformátumot amivel nagyra törő céljai vannak.


Részben a HEVC tömörítési iparági szabvány magas jogdíja miatt a Google a saját VP9 formátumot fejlesztett ki a HD és a 4K HDR videókhoz, de az nem nagyon terjedt el a Google saját érdekeltségein kívül. A mindkettőt felváltani készülő, azoknál hatékonyabb AV1 videoformátumot az Amazon, Apple, Cisco, Facebook, Google, Intel, NVIDIA Mozilla, Netflix és Microsoft részvételével működő 2015-ben alapított Alliance for Open Media (AOMedia) fejleszti.

A YouTube elkezdte a nyilvános tesztelést az AV1 videókkal, és létrehozott egy AV1 béta indító lejátszási listát. Az új videoformátumban kódolt videók megtekintéséhez Chrome 70-et vagy Firefox 63-at kell használni, amelyeket felkészítenek az AV1 támogatására (alapértelmezetten deaktiválva). A cég magyarázata szerint az AV1 videók jelenleg csak 480p SD minőségűek, és a magasabb felbontáshoz VP9-re vált, de úgy tűnik, hogy a YouTube nagyobb felbontású verziókat is feltölt.

A YouTube bejelentésében ez áll: „Az írás idején ezek az transzkódolások igen nagy bitsebességgel kódoltak a dekóder teljesítményének teszteléséhez. Az itt kiválasztott videók a YouTube felhasználói által élvezett tartalmak nagyját képviselik, a beszélő fej jellegű műsortól a népszerű zenei videókig. Olyan akciófilmeket választottunk, amelyek havat és vízpermetet tartalmaznak, mivel általában ezek veszik igénybe legjobban a kódolókat és a dekódolókat is. Animált filmrészletek és játékfelvételek (hamarosan) szélesebb körű tartalmat biztosítanak, és közvetlenül a mozi-kamerák gyártóitól származó gyönyörű dologgal egészül ki a lista.”

A Google álláspontja világos, amikor azt mondja, hogy a felhasználók azt várhatják „kedvenc alkotóiktól származó videókon rövidesen AV1 transzkódolás lesz”.

A Facebook és a Netflix is elkötelezett az új videoformátum jövőbeli használata mellett. Az Apple és az Amazon még nem kommentálták ezzel kapcsolatos terveiket. Jelenleg még csak webes böngészők támogatják az új videoformátum támogatást, de jövőre várhatóan már hardveres dekódolás épül a fogyasztói készülékekbe, szélesebb körű elterjedés 2020-ra várható.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .