AV1: az új videoformátumot a Chrome és a Firefox is rövidesen támogatja

A Google és a Mozilla böngészőinek fejlesztés alatt álló verziói már megkapták a támogatást az új videoformátumhoz, az AV1-hez, ami HEVC kiváltására készült és de-facto videoszabvánnyá válhat.


A 2015-ben alapított Alliance for Open Media (AOMedia) – melynek tagja között mások mellett ma már ott az Apple, az Amazon, a Google, a Facebook, a Microsoft, a Mozilla és a Netflix – azzal a céllal jött létre, hogy kidolgozzák a jogdíjfizetés mellett használható HEVC videotömörítő codec-et kiváltó nyílt és jogdíjmentes AV’ videoformátumot.

A formálisan idén áprilisban közzétett AV1 rövidesen megérkezik az internetes videókat nézőkhöz. A Ghacks riportja szerint a Google és a Mozilla nemrégiben implementálta az AV1 videók dekódolásának támogatását böngészőik fejlesztés alatt álló verzióiban, a Chrome 70-ben és a Firefox 63-ban. Az új videoformátum dekódolása jelenleg alapállapotban nem aktív és csak az úgynevezett „Main” profil támogatott. A Chrome és a Firefox támogatják majd elsőként az új videoformátumot, amikor az bekerül a nyilvánosan megjelenő böngészőkben.

A Facebook és a YouTube is tervbe vette videó streaming céljára az AV1 használatát HTML5 böngészőkben, amint lehetséges. A Netflix videó streaming szolgáltatásában szintén elkötelezte magát az új videoformátum használata mellett.

Az AOMedia előzetes ütemterve szerint az új videoformátum befogadása a 2. fázisába lépett azzal, hogy annak támogatása megjelenik böngészőkben. Az AV1 hardveres támogatásával rendelkező TV-k és streaming dobozok 2019-ben kerülnek forgalomba, a szélesebb körű elterjedés 2020-ban várható.

A Mozilla korábban azt nyilatkozta, hogy az AV1 tömörítéssel a HEVC-hez és a VP9-hez képest 25-35 %-kal kisebb lehet a fájlméret, a Bitmovin tesztje szerint 30-40%-kal jobb az új codec tömörítési hatékonysága. Mások viszont vitatják ezeket az eredményeket, mondván hogy az AV1 csak szerény előnyt kínál, miközben nagyobb teljesítményű hardvert igényel a kódolás és dekódolás. Az viszont, hogy az új videoformátum nyílt és jogdíjmentes nagy előny fogyasztók és az iparág szereplői számára a HEVC-vel szemben.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .