Októbertől hivatalosan is kapható a DualDisc

1. Oldal

Az EMI Music, a Sony BMG Music Entertainment, a Universal Music Group, a Warner Music Group és az 5.1 Entertainment Group/Silverline Records kiadók bejelentették, hogy 2004. októberében 50 lemez megjelentetésével útjára bocsátják a DualDisc-et.
A konzorcium augusztus 24-ei bejelentése nyomán tehát már idén karácsony előtt megjelennek az első kétoldalas, egyik oldalán CD, másik oldalán DVD DualDisc-ek. Ez a formátum lehetővé teszi, hogy a CD oldalon lévő teljes zenealbum mellé a vásárló a DVD oldalon megkapja ugyanazon album hanganyagának fejlettebb változatát (Surround hang és/vagy DVD-Audio, vagy LPCM sztereó) és számos további speciális lehetőséget, közte zenei videókat, interjúkat, fotógalériát, Internetes linkeket, koncertrészleteket és szövegeket is.

Az iparág döntéshozói tehát mindenképpen vonzó lehetőséget látnak az új formátumban, akár a DVD-Audio vagy az SACD támogatói közé tartoznak, mert a DualDisc-el egy a CD-vel kompatibilis és egyben új üzleti lehetőségeket teremtő lemezt kínálhatnak a lanyhuló vásárlói kedv felélesztésére. A DualDisc jó lehetőséget biztosít a lemezipar számára, hogy jelentős további hozzáadott értéket tegyen a lemezekre, például nagyfelbontású (24-bit/192 kHz) sztereó vagy 5.1 csatornás surround hangot és videotartalmakat.

Úgy tűnik, hogy a felmerülő jogi akadályok is háttérbe szorulnak vagy megoldódnak a tervezett megjelenések idejére. Ezrekről még augusztus közepén számolt be a Los Angeles Time, mely szerint a Compact Disc szerzői jogainak és a CD jelvény legfőbb tulajdonosa, a Philips nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy a DualDisc-en és csomagolásán feltüntessék a szabványos CD logot. Lépésüket azzal magyarázzák, hogy az új lemez nem felel meg a CD specifikációjának. Az újság arról is beszámol, hogy az első DualDisc-et „összerakó” német DVD Plus az új lemezformátummal kapcsolatban szerződésszegéssel vádolja a Warnert (WEA). Magukat megnevezni nem kívánó források szerint a formátum bevezetésében résztvevő négy legnagyobb lemezkiadó a trösztellenes intézkedéseket is szeretné elkerülni.

A DualDisc kritikusai szerint annak érdekében, hogy a lemez fizikailag elég vékony és így a legtöbb (ha nem az összes) lejátszóban működőképes legyen, feláldozva a több lehetőséget biztosító DVD-Audio műsorokhoz szükséges, nagyobb kapacitású, kétrétegű DVD9-et, jelenleg csak egyrétegű DVD5 lemezformátum használható a DVD oldalon. Iparági bennfentesek szerint azonban hamarosan kétrétegű DVD oldallal is gyártható lesz a DualDisc.

Bár a DualDisc indulásának hivatalos bejelentése kapcsán csak egy albumról tettek említést (Five For Fighting együttestől), tudható, hogy további 49 kiadvány jelenik meg októberben. Ezek között nagy valószínűséggel ott lesznek az év eleji piacfelmérés alkalmából megjelent kiadványok.

dualdisc.gifA DualDisc-ben rejlő lehetőség hatalmas, mert a jelenlegi 15 dolláros (kb. 3000 Ft) árért sokkal több értéket kínál az archívumaikat gyarapító idősebb vásárlóknak, és – ami sokkal fontosabb – a fiatalabbak számára is vonzó lehet a videotartalom. Mivel az elkövetkező években egyre több autóhifi készülék és autógyártó állít majd elő térhatású hangot a gépjárművek utasterében, ezért a surround hanggal kevert zenék még értékesebbek lesznek. Valószínűtlen, hogy a DualDisc a CD-hez hasonlóan több mint 20-évig uralkodjék, de az új lemez talán bekötözheti a kivérző félben lévő zeneipar sebeit. De a sikerhez sok ezer (nem néhányszáz) frissen megjelenő, jól kevert kiadvány megjelenésére lesz szükség. Az ötven lemez jó kezdés, de ha rövid időn belül nem özönlik el DualDisc-ek a piacot, akkor a jövő szempontjából ígéretesebb surround hangú műholdas rádiózás és a nagyfelbontású lemezeket (Blu-ray Disc, HD-DVD) fogják választani a kiadók, mikor ezek a technológiák néhány éven belül megjelennek a piacon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .