Új Denon AV erősítők: AVR-2805, AVR-1705

1. Oldal

Miután a Denon AVR-3805 elnyerte az EISA 2004-2005 házi-mozi vevőerősítője címet, a közeljövőben további négy új modellel várható, melyekből az AVR-2805 és AVR-1705 rövidesen nálunk is kapható lesz.
A modellsorozat csúcsán álló Denon AVR-38051989 technológiájával találkozhatunk majd az új, AVR-28052044-ben és AVR-17052137-ben is.

Mindkét készülék letisztult külseje a modellsorozat egységes megjelenését követi, példa erre az előlapon a POWER gomb körüli zölden vagy pirosan világító gyűrű. A belsejükben rejtőző műszaki tartalom is igéretes. A modellsor legkisebb AVR-17052137 tagja is kezeli a legújabb surround hangformátumokat, köztük a Dolby Pro Logic IIx-et, a DTS 96/24-et és virtuális térhangzást fejhallgatón. Minderre az eddig csak a 250.000 Ft feletti árkategóriába eső AV erősítőkbe épített harmadik generációs Analog Devices SHARC Hammerhead DSP-je teszi alkalmassá, mely a 32-bites lebegőpontos jelfeldolgozás révén a jelszinttől független, maximális pontosságot garantál. A jelentős processzálási teljesítménynek köszönhető a belépő modellkategóriában nóvum 96 kHz mintavételi frekvenciájú teljes jelfeldolgozási lánc.

Denon AVR-1705

Hasonlóan gondos a hangminőség szempontjából fontos konstrukciót is. Az erősítőkbe méretes hálózati transzformátorokat építenek, melyeket mágnesesen árnyékolnak, hogy azok ne zavarják a többi áramkört és az átalakítás hatásfokát javítsák. Az egyenirányítókat megkettőzték, és párhuzamosan kapcsolták, hogy azok belső ellenállását csökkentve az elektromos energiát tároló nagyméretű elektrolit kondenzátorok újratöltődése gyorsabb legyen. Ez a megoldás a diszkrét tranzisztorokból épített, csatornánként teljesen azonos végfokozatok áramellátását javítja, mely különösen a kis impedanciájú (4 Ohm) hangsugárzók használatánál és a torzításmentes mélyhangok előállításánál fontos. A zajosabb ventillátoros hűtés helyett a tervezők nagyméretű alumínium hűtőbordákra bízták az erősítők hőelvezetését.

A mindennapos használatot segíti, hogy a készülékek automatikusan felismerik a bemeneteiken megjelenő jelek formátumát (analóg, PCM, 2.0, 5.1) és ezekhez a „Personal Memory Plus” egyéni beállításokat tároló funkció hozzárendeli a megfelelő üzemmódot. Ha a felhasználó bemenetet választ, akkor automatikusan az utoljára használt audió üzemmód áll be a hozzá rendelt alapbeállításokkal. Az előre programozott univerzális távirányító világosan elrendezett gombjai világítanak a sötét házi-mozi helyiségben (GLOW-Keys).

A 80 ezer forint alatti kategória AV erősítőiben ma még ritkaságszámba megy az AVR-17052137-ben megtalálható Dolby Pro Logic IIx hangformátum mellett az S-Video és komponens videó be- és kimenetek, valamint a 6 x 110 Watt (DIN, 6 Ohm) teljesítményű diszkrét felépítésű végfokozat is.

Denon AVR-2805

A modellsorozat tetején álló díjnyertes készülék áránál 90 ezer forinttal olcsóbban, valamivel kisebb, 7 x 136 Watt (DIN, 6 Ohm) kimeneti teljesítménnyel az AVR-28052044 szinte mindazt tudja, amit a csúcsmodell. A készülék bekötését segíti a kompozit és S-Video jelek felkonvertálása komponens videojellé, illetve az S-Video jelek kompozit videojellé alakítása. A kezelést segíti a képernyőn megjelenő menükijelzés. A legfontosabb azonban a bonyolult beállításokat egy gombnyomásra elvégző mikrofonos mérőautomatika. Az AV erősítő ezzel automatikusan felisméri a hangsugárzók méretét, frekvencia-átviteli képességét, ellenőrzi azok helyes csatlakoztatását, kiegyenlíti a hallgatási pozícióhoz viszonyított eltérő távolságukból eredő késleltetéseket, és azonos szintre állítja az összes csatorna hangerejét. Ezen felül az AVR-28052044-ba is beépített 8 sávos parametrikus EQ-k ugyancsak automatikus beállításával bizonyos mértékben frekvencia-menetben kiegyenlíthető a teljes hangrendszer, alkalmazkodva az adott helyiség akusztikai viszonyaihoz.

Mindkét új modell szeptemberben várhatóan már kapható lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .