Onkyo: új 2009-es AV vevőerősítők és Blu-ray lejátszó

1. Oldal

Az Onkyo új THX minősítésű, 7.2 csatornás AV vevőerősítői, a TX-SR707, TX-NR807 a felső-közép kategórián túlmutató tudással rendelkeznek, a BD-Live funkciójú DV-BD507 Blu-ray lejátszó pedig mindent tud, ami elvárható.
Az Onkyo két új 7.2 csatornás THX SELECT 2 PLUS minősítésű AV vevőerősítője, a TX-SR707 és a TX-NR807 júliusban kerülnek forgalom a nagyobb európai országokban, 799 illetve 999 EUR (kb. 220.000 ill. 276.000 Ft). Mindkét erősítőben működik a sokcsatornás hangrendszernek magassági hangösszetevőt kölcsönző Dolby Pro Logic IIz, valamint a hangteret elől kiszélesítő vagy ugyancsak magassági információval kiegészítő Audyssey DSX dekódolási eljárások.

Az új AV vevőerősítőkhöz csatlakoztatott hangsugárzók beállíthatóak az Audyssey MultEQ mérőmikrofonos automatikus kalibráló rendszerrel is, és a további Audyssey kényelmi szolgáltatások között ott a különböző források hangerejét stabilan tartó Dynamic Volume és a mélyfrekvenciás átvitelt, valamint a surround szintet a hallgatás hangerejéhez optimalizáló Dynamic EQ.

Természetesen mindkét új AV vevőerősítő dekódolja a nagyfelbontású Dolby True HD/DTS-HD hangsávok bitfolyamait, és négy kifejezetten az adott játékhoz illeszkedő hangjel szimulációs módjuk is van (Sports, Action, Role Playing Game és Rock). Magát a digitális hangfeldolgozást egy nagyteljesítményű Texas Instruments ‘Aureus’ DA830/DA788 DSP chip szolgálja ki, a digitális jelek bizonytalanságából adódó zajt pedig nyolccsatornás Burr-Brown PCM1690 192kHz/24-bites D/A konverter csökkenti a lehető legkisebbre. Az erősítőkbe 1080p-re felskálázó Farroudja DCDi Cinema videoprocesszort is építenek.

Onkyo_TX-SR707.jpg
Az új modellek 6 HDMI bemenettel (a TX-SR707 esetében egy az előlapon található) és további hat digitális audiobemenettel rendelkeznek. Az iPod/iPhone tulajdonosok értékelik majd az Onkyo UNIVERSAL PORT bemenetet, amelyhez az opcionális UP-A1 dokkoló csatlakoztatható. Ezen keresztül az audiojelen kívül HD videó bitfolyam is továbbítható az erősítőkbe, ami aztán akár 1080p képfelbontásban jelenhet meg HDMI kimeneten át csatlakozó képernyőn. Ugyancsak az említett porthoz köthető a UP-DT1 külső DAB+ rádióvevő.

Onkyo_TX-NR807.jpg
A TX-NR807 kompatibilis az 1.5-ös verziójú DLNA hálózati csatlakozással is, lehetőséget biztosítva otthoni szerveren tárolt audiofájlok bitfolyamainak lejátszására, és internetes rádióállomások (pl.: LastFM/vTuner) elérésére. Az interneten keresztül a TX-NR807 firmware frissítése is elvégezhető, amennyiben az szükséges.

A két erősítő végerősítői kettős erősítésre (Bi-Amp) és 2. zóna meghajtására is konfigurálhatóak, sőt a TX-NR807 esetében a 2. mellett egy 3. zóna sztereó hangszórópárja is erősíthető. Ez a lehetőség kiegészülve az infravörös (IR) érzékelő bemenettel, 12V-os indítójel csatlakozással és RS-232 vezérléssel ideális többszobás hangrendszer központi eszközévé teszi ezt a vevőerősítőt.

Onkyo_DV-BD507.jpg
Az Európában valamikor augusztusban, egyelőre ismeretlen áron piacra kerülő DV-BD507 BD-Live kompatibilis Blu-ray lejátszó a szabvány DVD-khez 1080p felskálázást kínál, természetesen a Blu-ray lemezek 1080/24p formátumát is képes visszaadni, és beépített a Dolby TruHD/Dolby Digital Plus/DTS-Master Audio Essential dekódolás is.

Az igényes mérnöki megoldást jellemzi a 150MHz/12-bites videó D/A valamint a magától értetődően 192KHz/24-bites audió D/A átalakítás. Az előlapi SD kártyanyílás memóriakártyán tárolt médiafájlok lejátszását teszi lehetővé. A házi videóikat nagyfelbontásban készítők DVD+R/RW lemezen és SD kártyán tárolt AVCHD formátumú felvételeiket is megtekinthetik, és ugyanez igaz a DivX-HD formátumú műsorokra is.

A készülékek hazai forgalmazásáról egyelőre nem tudni semmit.

Kapcsolódó linkek:

Onkyo: új AV vevőerősítők Dolby Pro Logic IIz dekódolással
Dolby: magassági dimenzió a Pro Logic IIz-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .