Panasonic: a 2009-es VIERA síkpaneles TV-k újdonságai

1. Oldal

Az új 47-137 cm (19-54 inch) közötti képméretű plazma és LCD TV-k választéka nyolc sorozatból áll, melyek mindegyike magas képminőséget ígér és gazdag hálózati funkcionalitást kínál, s a VIERA CAST szolgáltatás is beépül az európai csúcskészülékekbe.

Panasonic_NeoPDP.jpgA Panasonic 2008-ban jelentette be a NeoPDP elnevezésű újgenerációs plazmapanelek fejlesztését, melyek technológiája elődeihez képest jobb képminőséget, nagyobb hatékonyságot és vékonyabb képernyőket kínál. A jobb kisüléshez a gyártó új foszforokat és cellakialakítást fejlesztett ki, a teljesítményveszteség jelentős csökkentése érdekében pedig új áramkört és meghajtási technológiát. Mindezek először a csúcskategóriás Z1, V10, G15 és G10 sorozatokban jelennek meg.
Panasonic_VIERA_600Hz.jpg
A jobb mozgókép-megjelenítést szolgálja a Z1, V10, G15 és G10 szériákban a Panasonic „600Hz Sub-field Drive Intelligent Frame Creation Pro” intelligens képalkotó eljárása, amellyel ezek a készülékek az APDC mérési metódusa szerint elérik az 1080 soros mozgóképfelbontást. Így a sportközvetítések, akciófilmek gyorsan mozgó objektumai is tisztán és élesen láthatóak.


A NeoPDP technológia megnövelt fényerejének és a Panasonic „Real Black Drive System” cellakisütési rendszere finomításának köszönhetően a csúcskészülékek dinamikus kontrasztaránya 2.000.000:1.

Panasonic_VIERA_CAST.jpgA VIERA CAST szolgáltatást Európában először a Z1, V10 és G15 szériák kínálják majd. A VIERA CAST segítségével a nézők egy gombnyomással érhetnek el bizonyos internetes tartalmakat, például a Eurosport, a YouTube és a Picasa weboldalairól, és további információkat, például híreket, időjárás-jelentést vagy tőzsdei információk. A három említett széria DLNA kompatibilis is, így a házi hálózatra csatlakozó PC-n tárolt JPEG, DivX, MPEG2 médiafájlok elérhetőek el illetve jeleníthetőek meg a készülékekkel.

Panasonic_VIERA_Link.jpgA Panasonic továbbfejlesztette a VIERA Link funkciót is, amely lehetővé teszi más, a VIERA TV-khez HDMI kábellel csatlakoztatott készülékek vezérlését a TV távirányítójával. A kompatibilis készülékek között már a gyártó LUMIX digitális fényképezőgépei és a világ első hordozható Blu-ray Disc lejátszója is ott van. A VIERA Link környezetbarát is egyben, a csatlakoztatott eszközöket automatikusan készenléti üzemmódba kapcsolva ugyanis energia takarítható meg.

Panasonic_VIERA_Image Viewer.jpg
Az összes 2009-es modellben működik a VIERA Image Viewer képnéző funkció. A készülékek kártyanyílásába egyszerűen csak behelyezve az SD kártyát máris nézhetőek a LUMIX fényképezőgépekkel vagy kompatibilis kamerákkal készített különböző formátumú (pl. AVCHD) álló- és mozgóképek lejátszása. Az élmény fokozására az állóképek diavetítése háttérzenével és képi effektekkel egészíthető ki.

Ólommentes és 100.000 órás élettartamú plazmaképernyőivel a Panasonic továbbra is kimagaslóan alacsony környezeti terhelésű termékeket állít elő. Az összes idei széria környezetbarát és ilyen funkciókat tartalmaz. Az Eco üzemmód például a képernyő fénysűrűségét automatikusan a szoba megvilágításához állítva csökkenti a teljesítményfelvételt.

Az egyes plazma és LCD TV modellek technikai részleteiről és várható piaci megjelenéséről később számolunk be.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: 2009-re még energiatakarékosabb plazma és LCD TV-k
Panasonic: 2,5 centi vastag vezeték-nélküli plazma TV a CES-en
Panasonic: plazma prototípusok az IFA-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .