A plazmagyártók másképpen mérnék a HDTV-k felbontását

1. Oldal

Az Advanced PDP Development Center Corporation (APDC) olyan mérési rendszert dolgozott ki, mely az emberi szemhez hasonlóan méri a valódi mozgókép felbontását.
Manapság amikor egy HDTV képernyőről gyártója azt állítja, hogy az 1080p felbontású, csak annyit tudunk, hogy az azon megjelenő állóképet, valamivel több mint kétmillió látható képelem vagy másként pixel alkotja. Ez a digitális fényképészetben és nyomdatechnikában elterjedt felbontás azonban nem alkalmas a mozgókép felbontásának megítélésre.

A Hitachi, Ltd., Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (Panasonic) és a Pioneer Corporation által támogatott APDC a CES 2007 alkalmával jelentette be, hogy kidolgozott egy olyan mérési metódust, mely alkalmas a mozgókép felbontásának mennyiségileg pontos elemzésére.

A „Moving Picture Resolution Measurement System” azaz mozgókép-felbontás mérő rendszer egy kamerából, egy jelgenerátorból, egy vezérlő PC-ből és egy képfeldolgozó szoftverből áll. A mérés során a mozgóképet szimulálandó meghatározott tesztképek gördülnek a képernyőn. A képpel együtt mozgó digitális kamera érzékeli a képet, amit analizálva és matematikailag kifejezve meghatározható a pontos mozgókép-felbontás.

Az APDC mérési metódusa az emberi látást szimulálja, a retinán megjelenő képet rekonstruálva – szemünk ugyanis apró mozgással szintén állandóan követi a mozgóképet. A mennyiségi analízis eredménye igen közel áll ahhoz, ahogy az emberek látnak.

mozgokep-felbontas.JPG
Az APDC azt hangsúlyozza, hogy mivel a televízió legfőbb alkalmazása, hogy mozgóképeket mutasson, ideje volt világos kritériumokat kidolgozni a síkpaneles, tehát a plazma, az LCD és a jövőbeli más technológiájú HDTV képernyők mozgókép felbontásnak mérésére. A szervezet mögött álló plazmagyártók úgy gondolják, hogy szükség van erre a tesztre, hogy a vásárlók láthassák, mit várhatnak el TV készüléküktől.

Az is könnyen megjósolható, hogy egy ilyen tesztben a plazmák általában fölülmúlnák az LCD-ket, de különösen az új, 100/120Hz-es technológiával úgy tűnik az LCD gyártók is kiállnák a próbát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .