Panasonic: 2,5 centi vastag vezeték-nélküli plazma TV a CES-en

1. Oldal

A CES 2009-en bemutatott Panasonic TC-P54Z1 NeoPDP 1080p felbontású plazma TV nemcsak vékony, de WirelessHD vezeték-nélkül jelátviteli technológiát valamint internetes csatlakozási lehetőséget is építenek bele.
A Panasonic VIERA Z1-es sorozatú plazma TV-k első darabja tehát egy 137 centis (54 inch) képátlójú modell lesz, mely feltehetően már a Pioneer KURO és a Panasonic NeoPDP technológiai integrációjának köszönhetően csupán 2,5 cm vastag.

Az elegáns, letisztult keskeny képernyő mellé egy külön vevőegység társul, s a kettő között WirelessHD technológia teremt kapcsolatot, mely vezeték nélkül továbbítja a teljes HD felbontású video-, audio- és vezérlőjeleket. A Panasonic és a SiBEAM Inc. együttműködésben kifejlesztett vezeték-nélküli jeltovábbító rendszer tömörítetlen 1080p felbontású teljes HD tartalom továbbítását tesz lehetővé minőségromlása nélkül – a képernyőn megjelenő kép nem szakad meg akkor sem, ha valaki keresztülhalad a vezeték-nélküli kapcsolat vonalán.

A rendszer milliméteres hullámhosszú 60GHz-es, rádiófrekvenciás spektrumsávot használja, így elkerülhetőek a más 2,4GHz-es vagy 5GHz-es vezeték-nélküli hálózati eszközökből származó zavarok, és rendkívül magas, jelenleg 4 gigabit/sec adatátviteli sebesség érhető el. A 60GHz-es sávszélességű jeleket azonban nem egyszerű kezelni, mert azok egyenes vonalban terjednek, és ezért az átvitel megszakadhat, ha egy fémtárgy, egy személy vagy más objektum állja el a jelátvitel útját. A Panasonic antenna-technológia fejlesztéssel azonban megoldotta ezt a problémát is. Mivel több antenna küldi és fogadja a jeleket, így a rendszer azonnal képes megváltoztatni a jeltovábbítási útvonalat, ha akadályt észlel, és így zavartalan marad a jelek továbbítása. A fejlesztés révén a teljes HD felbontású jelek tömörítés nélküli továbbítása tökéletesen megbízható lehet.

CES 2009_Panasonic_TC-P54Z1.jpg
Maga a NeoPDP VIERA Z1 képernyő fényesebb képet, mélyebb feketéket, jobb valós kontrasztarányt (40.000:1) biztosít, és a gyártó állítása szerint a mozgóképek megjelenítése is 1080 soros felbontású. A készülék kiérdemelte a THX minősítő tanusítványt is.

A 2008-ban néhány amerikai plazma modellben már bemutatkozó és igen pozitívan fogadott VIERA CAST funkciót 2009-ben már három VIERA terméksorozatba építik be. A VIERA CAST internetes kapcsolat révén a felhasználók hozzáférhetnek az Amazon internetes video kölcsönző tartalmaihoz. A Z1-es modellek a VIERA Image Viewer funkciója pedig lehetővé teszi az SD memóriakártyára rögzített digitális állóképeket és H.264 HD videók lejátszását is.

A VIERA Link (HDMI-CEC) technológia jóvoltából a felhasználó valamennyi kompatibilis szórakoztatóelektronikai készülékét egyetlen távirányítóval vezérelhet.

A Z1 sorozat első darabja, a TC-P54Z1 2009 nyarától lesz kapható Észak-Amerikában, de azt egyelőre nem tudni, hogy Európában is piacra kerül-e hasonló modell.

Kapcsolódó linkek:

Termeléscsökkentés és átszervezés a gazdasági válság hatására
Panasonic: plazma prototípusok az IFA-n
Panasonic: két új plazma TV csúcsmodellel bővül 2008-as választék
A Pioneer és a Matsushita megállapodott a plazmapanel üzletről
Panasonic: jönnek a kisebb teljesítményfelvételű plazma TV-k
Vezeték-nélküli nagyfelbontású jelátviteli megoldások versenyben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .