Panasonic: 2009-re még energiatakarékosabb plazma és LCD TV-k

1. Oldal

A Panasonic új, keskeny profilú plazma (PDP) és LCD paneltechnológiákat fejlesztett ki 2009-ben piacra kerülő HDTV-ihez, előrelépve a képminőség és a környezet megóvása terén egyaránt.

A Panasonic arra számít, hogy a TV piac tovább növekszik, és az emberek számára egyre fontosabbá válik a megvásárolt TV-k környezetre gyakorolt hatása.

A Panasonic újonnan kifejlesztett PDP és LCD technológiái magas képminőséget és kiemelkedő energiatakarékosságot ígérnek, ugyanakkor igen vékony panelek előállítását teszik lehetővé. A cég tovább gyorsítja technológiai fejlesztéseit, hogy előmozdítsa a síkpaneles VIERA TV-k folyamatos fejlődését, és reagálhasson a világ fogyasztóinak szerteágazó igényeire.

A NeoPDP mint minden plazma saját fényt bocsát ki – a panel által előállított fénysűrűség szintjét a jelenet fényességének megfelelően tudja változtatni – ami előnyös mind a képminőség mind a környezetvédelem szempontjából. A plazma TV-k dinamikus kontrasztot, magas mozgókép-felbontást, valósághű színvisszaadást, széles láthatósági szöget és energiahatékonyságot kínálnak. 2006-ban a Panasonic a világon elsőként kivonta az ólmot a PDP panelekből. Az alapvető technológiák alapos átdolgozásával a cég 2008-ban fejlesztette ki és mutatta be a forradalmi NeoPDP paneleket, köztük a kétszeres fényhatásfokú, a 24,7 mm-es szuper-vékony, és a hatalmas méretű, 381 centis plazmaképernyőt.

A Panasonic tovább finomítja alaptechnológiáját. Az előállított fény (fotonok) forrásaként újonnan kifejlesztett gáz és a foszfor anyagokat alkalmaz, amelyek jobb kisülési hatékonysággal működnek, és jobb cellafelépítést tesznek lehetővé. Egy új áramköri meghajtási módszer bevezetése felére csökkenti az elektromos veszteséget, és kisfeszültségű meghajtást tesz lehetővé. A kétszeres fényhatásfokú technológia csökkenti az alkatrészek számát, és azok nagyobb integrációját teszi lehetővé.

Panasonic_z1.jpg
A panelstruktúra és az áramköri kialakítás további fejlesztése még vékonyabb profilt eredményezett. Míg egy átlag teljes HD plazma APDC mérési rendszere szerinti mozgókép-felbontása 900 sor felett van, az újonnan fejlesztett meghajtó technológia és anyagok révén lerövidített utóizzítási idővel a világ legmagasabb, 1080 soros mozgásfelbontása vált elérhetővé, amellyel bármilyen sebességű teljes HD műsor részleteinek precíz reprodukálása válik lehetségessé. A Panasonic új, 127 centis (50 inch) teljes HD prototípus PDP-je mindössze 8,8 mm vastag, kiváló képminőséget és persze vékony készüléket tesz lehetővé. A szupervékony panel igen rugalmas elhelyezést biztosít, és a WirelessHD alapú jelátviteli rendszerrel ez még tovább fokozható.

A NeoLCD technológia alapját képező „IPS alpha” LCD panelek szerkezetüknek köszönhetően magas fényáteresztési arányt és alacsony teljesítményfelvételt biztosítanak. A panelekkel magas mozgókép-felbontás és széles nézési szögtartomány érhető el.

A panelek mellett LED-es háttérvilágítást alkalmaznak, ami egy egyedi technológiával a kép fényességének megfelelően helyileg szabályozható. A pontos vezérlés révén mély feketéjével a panel jelentősen javítja a kontrasztot. Ezen túl a panel kivételesen energiatakarékos is. Fele annyi teljesítményt vesz fel, mint a 2008-as modell, és mindössze 90 kWh/év a fogyasztása.

A LED háttérvilágítás Panasonic által kifejlesztett egyedülálló nagysebességű meghajtása, 1000 soros mozgókép-felbontásnál is pontos vezérlést tesz lehetővé, a jelenlegi modelleket jelentősen túlszárnyalva.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: 2,5 centi vastag vezeték-nélküli plazma TV a CES-en
Panasonic: plazma prototípusok az IFA-n
A Pioneer és a Matsushita megállapodott a plazmapanel üzletről
Panasonic: jönnek a kisebb teljesítményfelvételű plazma TV-k
A plazmagyártók másképpen mérnék a HDTV-k felbontását

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .