Panasonic: a plazma TV-k változó feketeszintje normális

1. Oldal

A Panasonic a plazma TV-i feketeszint változását kifogásoló panaszokra reagálva elismeri a tényt, de hangsúlyozza, hogy a készülékek normális öregedését kompenzáló beavatkozás az optimális képminőséget szolgálja, ami stabilan is kiváló.

A plazma TV-k egyik leggyakrabban emlegetett előnyös tulajdonsága, hogy saját fényt kibocsátó képernyőjük igazán mély feketék és így a sötét képeken is finom árnyalati részletek, valamint pontos színek megjelenítésére alkalmasak. A legnagyobb plazmaképernyő gyártó Panasonic is szívesen hangsúlyozza e technológiát alkalmazó készülékei egyre mélyebb feketeszintjét, aminek köszönhetően azok igen magas kontrasztarányú kép előállítására alkalmasak.

Panasonic_65-85_inch_V10.jpg
Elsősorban hozzáértő fogyasztók azonban felfedezték és a témával foglalkozó AV Science (AVS) Forum-on publikálták, hogy a japán gyártó bizonyos 2008-as (G11-es) és 2009-es (G12-es) plazma TV-i nyugalmi (0 IRE mellett mért) fénykibocsátása, vagyis feketeszintje jelentősen megemelkedik egy bizonyos üzemidő elteltével. (Mérések alapján egy G10-es sorozatú készüléknél a kezdeti 0,03 cd/m²-ről kb. 400 óra elteltével a duplájára 0,06 cd/m²-re).

A panaszok kapcsán a témával foglalkozó CNET internetes magazinnak válaszolva a Panasonic a jelenséget a „működési idő alatti automatikus kontrasztkontrollnak” tulajdonítja. Ennek lényege, hogy mivel minden elektronikus képernyő különböző elemei és anyagtulajdonságai a használat során változnak, ezért annak érdekében, hogy a készülék teljes élettartama alatt optimális képminőséget érjen el, a Panasonic VIERA plazma HDTV-kbe egy automatikus szabályzást építenek, amely a működési óraszám előre meghatározott intervallumainál állítja a panel meghajtó feszültségét. Az automatikus feszültségállítás eredményeként a háttérvilágítás a kezdeti értékéről megemelkedik. Három-négy évnyi tipikus használat után az anyagok (döntően a képernyő fénykibocsátásáért felelős foszforok) tulajdonságai stabilizálódnak és további automatikus feszültségállításra már nincs szükség. A cég közleménye szerint „a feketeszint ezen a stabilizált ponton kiváló képminőséget eredményez”. A legújabb VIERA plazma HDTV-k jobb automatikus szabályzást tartalmaznak, amely kisebb lépésekben adagolja majd a feszültségállítást, s így az idő elteltével sokkal fokozatosabb lesz a feketeszint változása.

A gyártó képviselőinek nyilatkozatai szerint a legtöbb ember észre sem veszi a szóban forgó változást. Ez természetesen nem javítandó hiba és jelentősen nem ront készülékeik képminőségén, ami így is jobb vagy legalább ugyanolyan jó, mint a konkurencia termékinek képminősége.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: tovább javított fényhatásfokú plazmapanelek
Panasonic: 3D képes plazma TV-k a CES 2010-en
A Panasonic a Pioneer KURO plazmatechnológia birtokában
Panasonic: az új 2009-es VIERA plazmatévé sorozatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .