Panasonic: tovább javított fényhatásfokú plazmapanelek

1. Oldal

A Panasonic idei CES-en bemutatkozó új plazmaképernyő paneljei (PDP) a fejlesztéseknek köszönhetően azonos elektromos teljesítményből négyszer nagyobb fényességet állítanak elő, mint a 2007-es készülékekben alkalmazottak.
A CES-en kiállított 386 centis (152 inch) 4K felbontású 3D óriásképernyőhöz, és a többi ott bemutatott Panasonic plazma készülékhez hasonlóan a 2010-es VIERA plazma HDTV-k felsőbb kategóriába tartozó modelljeibe is már az új, négyszeres fényhatásfokú plazmapanelek kerülnek beépítésre. Az utóbbiak a Panasonic által 2008-ban megalkotott NeoPDP, majd 2009-ben finomított NeoPDP Eco panelek továbbfejlesztéséből születtek. A 2007-es modellekhez képest a NeoPDP kétszer, a NeoPDP Eco háromszor nagyobb fényhatásfokot ért el. Ez azt jelenti, hogy az új panelek a 2007-es panelekkel azonos képernyőfényességet képesek produkálni negyed annyi elektromos teljesítmény felvételével, mint a 3 évvel ezelőttiek.

Panasonic_152_inc_3D_4K.jpg
A négyszeres fényhatásfok eléréséhez a PDP számos alkotóelemében kellett fontos előrelépéseket tenni. A teljesítményfelvétel csökkentése és a panel fénykeltő eljárásának összes vonatkozását – a cellakisülést, a fénykeltést és a fénykinyerést – érintő tökéletesítése érdekében új foszfor anyagokat, rendkívül gyors panelmeghajtó és adaptív jelfeldolgozó technológiákat kellett kifejleszteni. Ezek a fejlesztések tették lehetővé a fényhatásfok további javulását, s azt eredményezték, hogy egy 107 centis (42 inch) teljes HD felbontású képernyő mindössze 95 wattot fogyaszt az IEC szabvány szerinti igazi műsorjelet reprezentáló mozgóképek megjelenítésével mérve.

Ráadásul az új panel a PDP-k egyik legfontosabb előnyét is a tökélyre fejleszti, figyelemreméltó, a gyártó által nem részletezett módon 5.000.000:1-re specifikált kontrasztaránnyal. Az új panel független beszámolók szerint is minden eddiginél mélyebb feketeszintjeivel, kiváló színvisszaadásával és finom árnyalati lépcsőivel a nagyfelbontású képforrás hűséges reprodukálását ígéri.

Az elkövetkező években tulajdonképpen a plazmapanelek fényhatásfokának további javulása várható a tudomány folyamatos fejlődésének valamint a tervezés, az anyagok és a elektronikus alkatrészek finomításának köszönhetően.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: 3D képes plazma TV-k a CES 2010-en
A Panasonic a Pioneer KURO plazmatechnológia birtokában
Panasonic: 2009-re még energiatakarékosabb plazma és LCD TV-k
Panasonic: jönnek a kisebb teljesítményfelvételű plazma TV-k
A plazmagyártók másképpen mérnék a HDTV-k felbontását

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .