Panasonic DMP-BD10: első randevú egy Blu-ray lejátszóval

1. Oldal
A szűkös Blu-ray lemezkínálat miatt nem is tesztnek, inkább személyes benyomásokkal kiegészített részletesebb bemutatásnak tekinthető az alábbi írás, mely a Panasonic DMP-BD103167 Blu-ray lejátszóról szól.

A jelenleg idehaza kapható két Blu-ray lejátszó közül a Panasonic DMP-BD103167-et próbálhattam ki. Ez a készülék nem olcsó, és nem fognak sokan hirtelen felindulásból ilyet vásárolni. De ha azt vesszük, hogy vannak ennél drágább, több lemezformátumot kezelő csúcskategóriás univerzális DVD lejátszók is a piacon, akkor azért elgondolkodtató, hogy tényleg olyan sok-e az a 420 ezer forintot ezért a készülékért. A DMP-BD103167 ugyanis a Blu-ray Disc (BD-Video), DVD és VCD lemezek mellett lejátssza a CD és a sokcsatornás DVD-Audio lemezeket is (várhatóan nem is akármilyen hangminőséggel), elboldogul az összes írható DVD lemezformátummal (a kétrétegűekkel is) és a CD-R/RW korongokkal. A fényképek HDTV képminőségben jeleníthetőek meg a CD-ről lejátszva. A hanglejátszást tekintve felismeri a ritkaságnak számító HDCD-ket, de a CD-n tárolt MP3 állományok is megszólaltathatóak. Nem kezeli viszont a lejátszó a WMA és a DivX állományokat, és nem alkalmas az írt BD-R és BD-RE lemezek lejátszásra.

DMP-BD10_585px.JPG
A DMP-BD103167 külsőre robusztus, mégis hűvösen elegáns benyomást kelt. Érezni lehet, hogy van benne anyag, és minden részletéből valamint a kidolgozás minőségéből is sugárzik, ez egy felső kategóriába tartozó készülék. A szinte a teljes előlapot elfoglaló sötét, de átlátszó, lehajtható ajtó mögé van minden olyan dolog (a lemeztálca, az a néhány transzport kezelő gomb) elrejtve, amit a tervező a modern minimalista megjelenés szempontjából zavarónak tekintett. Ha ez fel van hajtva tényleg csak a középen világító kékes fény és a méretes kijelző hasonló színű karakterei láthatóak.

Csatik_1.jpg
Az 1.2-es verziójú HDMI csatlakozón keresztül természetesen nagyfelbontású 720p, 1080i és 60Hz-es képváltású 1080p videojelek is kinyerhetőek (a Blu-ray lemezen lévő 1080p/24 formátum viszont nem), és a hagyományos DVD-k is felskálázhatóak HDTV felbontásra. A lejátszó automatikusan a lehető legnagyobb felbontást adja ki ezen a digitális videojel kimeneten, a kézi beállítással már csak alacsonyabb állítható be. Nagyfelbontású (720p, 1080i) jel a komponens kimeneten is megjelenik legalábbis addig, amíg a Blu-ray lemezeken be nem vezetik az „ICT-Token” funkciót, ami már csak a HDMI kimeneten keresztül teszi lehetővé a filmek teljes felbontású megtekintését. De jelenleg a hollywoodi stúdiók ezt a lehetőséget nem használják ki, a számos csak analóg bemenettel rendelkező nagyfelbontású képmegjelenítő miatt, és ezt nyilatkozatban is megerősítették.

A kép optimalizálásához a DMP-BD103167 olyan kiterjedt beállítási lehetőségekkel rendelkezik, ami bármelyik TV-nek vagy vetítőnek is becsületére válna. A távirányítóról közvetlenül szabályozható a kép fényereje, kontrasztja, színtelítettsége, élessége, de mód van a gamma korrekció megváltoztatására is. Bevallom nekem ez egy kicsit feleslegesnek tűnik, de az már nem haszontalan, hogy a készülékben van mind analóg, mind digitális zajcsökkentés is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .