Panasonic DMP-BD10: első randevú egy Blu-ray lejátszóval

2. oldal
A szűkös Blu-ray lemezkínálat miatt nem is tesztnek, inkább személyes benyomásokkal kiegészített részletesebb bemutatásnak tekinthető az alábbi írás, mely a Panasonic DMP-BD103167 Blu-ray lejátszóról szól.

A lejátszóból három módon nyerhetünk ki audiojelet. A Blu-ray és DVD-Audio lemezek tömörítetlen sokcsatornás hangsávjai PCM formátumban, digitálisan jelenik meg a HDMI csatlakozón. Másik lehetőség az optikai vagy koaxiális kimenetek, melyeken Dolby Digital vagy DTS tömörített digitális formátumok jelennek meg, még akkor is, ha a Blu-ray lemez hangsávja Dolby TrueHD vagy DTS HD.

Csatik_2.jpg
A 7.1 csatornás analóg hangkimenetekről is kiváló jel nyerhető, mert a beépített dekódolás támogatja a PCM, DVD-Audio (MLP), Dolby Digital és DTS formátumokat. Sőt amennyiben a lemezen a PCM illetve Dolby Digital Plus hangsáv 7.1 csatornás, akkor ezek mind megjelennek a kimeneteteken. Terrvezik, hogy DMP-BD103167 egy későbbi szoftverfrissítés után a Dolby TrueHD és a DTS HD hangsávokat is támogatja majd, de jelenleg ezeket a jeleket Dolby Digital vagy DTS jellé konvertálva és csak 5.1 csatornás (a Back Surround csatornák nélküli) jelként adja ki. A hangsugárzók beállítása 5.1-es vagy 7.1-es rendszerre egyaránt konfigurálható, és a mélyhang-menedzsment mellett az egyes csatornák szintje valamint késleltetése is szabályozható.

DMP-BD10_tavir_150px.JPGA DVD lejátszókhoz képest tovább tart, míg a DMP-BD103167 készen áll a lemez lejátszásra, és az egyes jelenetek közötti ugrás reakcióideje is elég lassú, bár a január végén megjelent szoftverfrissítés állítólag javít ezen. Amúgy a lejátszót meglepően könnyű kezelni, s ebben nagy segítséget jelent a nagyon világosan szerkesztett, de egyelőre csak idegen nyelveken olvasható képernyőmenü.

Nincs hálózati csatlakozó a DMP-BD103167-en, így nyilván nem alkalmas a majdani internetes interaktív szolgáltatásokhoz, és a szoftverfrissítések is csak lemezről hajthatóak végre.

A mellékelt távirányító a Panasonic-tól megszokott módon hatalmas gombokkal rendelkezik, de erre a sötétben szükség is van, mert azok nem világítanak. Amúgy a méretes eszköz felsőrészének felhajtásával tűnnek elő a képparaméterek beállító-gombjai és a numerikus billentyűzet. Egy dolog kifogásolható csak, az a Jog kerék érzékenysége.

Sajnos mindössze két demonstrációs célokra szolgáló Blu-ray lemez állt rendelkezésre a DMP-BD103167 kipróbálására, így a nagyfelbontású képek minőségének megítélésében ezekre kellett támaszkodnom. A Panasonic demó lemezén ismert filmrészletek képein mutatják be a Blu-ray technológia előnyeit. A hagyományos DVD beállító lemezzel kalibrált lejátszó képei ezzel a lemezzel a Sony KDS-55A20003120 1080p felbontású SXRD hátulról vetítős TV-n nagyon dinamikusnak, kontrasztosnak tűntek, talán egy kicsit eltúlzott színekkel. A másik lemez elsősorban a Blu-ray lemezek hangját hivatott demonstrálni. Az ezen szereplő igen szépen fényképezett és valószínűleg HD videokamerával rögzített képek sokkal természetesebb színeket és bőrszínt produkáltak, mint a filmekből átmásolt jelenetek. Az egyik klip részben egy gazdagon díszített színházbelsőben készült, s lenyűgöző volt a képrészletek finomsága. Egyik lemezen sem láttam digitális tömörítési zajokat.

A hagyományos felbontású DVD lemezek lejátszása sem okozott csalódást. A DMP-BD103167 által progresszív képfrissítésre alakított és 1080p-re felskálázott videó kifogástalannak bizonyult, se látható fogazódó éleket, se mozgáshibákat nem tapasztaltam.

A lejátszó által nyújtott hangminőséget még nehezebb volt megítélni, de úgy tűnt különösebb kifogás nem érheti a készüléket ebből a szempontból sem. Az akciófilm részletek megfelelő dinamikájú és térhatású hatáshangokkal, a zenei lemezen lévő számok kifogástalan tisztasággal és részletességgel szólaltak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .