Toshiba HD-XE1: a második HD DVD lejátszó februártól kapható Európában

1. Oldal

A második, nagyobb tudású Toshiba HD-XE1 HD DVD lejátszó várhatóan február közepétől lesz kapható a kiemelt európai piacokon.
A például Németországban 949 eurós (kb. 240.000 Ft) áron piacra kerülő Toshiba HD-XE1 egyik legfontosabb újdonsága 1.3-as verziójú HDMI kimenete lesz, melyen akár 60Hz-es 1080p videojel formátum is megjelenhet, és később, ha a lemezek támogatják a nagyobb „Deep Color” színfelbontás is.

HD-XE1_600px.jpg
A HD-XE1 a csatlakoztatást tekintve nemcsak ebben tér el olcsóbbik eljátszó-társától a HD-E1-től, de abban is, hogy van 5.1 csatornás analóg audiokimenete is. A lejátszóba épített Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS, DTS-HD, MPEG audio és PCM dekódolás (mindegyik csak 5.1 csatornáig) révén ezek a hangsávok analóg jelként is kinyerhetőek a készülékből nemcsak digitálisan a HDMI és a koaxiális vagy optikai kimeneteken át.

A HD-XE1-be a Silicon Optix Reon VX HQV videojel feldolgozó processzorát építik. Ez skálázza fel a szabvány felbontású DVD-k képtartalmát 1080i-re, majd alakítja át a váltott-soros jelet progresszív képfrissítésre, s ehhez valamint a digitális tömörítési zajok (blokk- és szúnyogzaj) kiszűrésére pixelenkénti mozgás-adaptív algoritmusokat alkalmaz, mely fogazott élektől és más képi mellékhatásoktól mentes képet eredményez. A processzor azt is lehetővé teszi, hogy a lejátszón a fényerő, a kontraszt, a színtelítettség és tónus, valamint a képélesség paramétereket is be lehessen állítani. Az átlagos teljes HD felbontású képmegjelenítők többsége megirigyelhetné az ilyen színvonalú képjel-feldolgozást.

A lejátszó a HD DVD Video, a DVD-Video és ezek hibrid változata mellett lejátssza a CD audio lemezeket is, valamint ezek DVD-R, kétrétegű DVD-R, DVD-RW illetve CD-R, CD-RW írható lemezekre írt változatait is. A 297MHz/12 bites videó D/A konverterrel analóggá alakított videojelek kompozit, S-Video és komponens kimeneteken jelennek meg. Az eddig említetteken kívül Ethernet hálózati csatlakozó, RS-232C port, és az előlapon két bővítő aljzat van a HD-XE1-en.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: a HD-A2 és HD-E1 HD-DVD lejátszók már kaphatóak
Az első Blu-ray Disc lejátszó a Házi-mozi portál adatbázisában
Toshiba: késnek a második generációs HD-DVD lejátszók
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz
Toshiba HD-E1 és HD-XE1 HD-DVD lejátszók az európai piacra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .