Panasonic: kész a prototípus 4K Blu-ray lejátszó

1. Oldal

Miközben a világ a jövő karácsonyra ígért 4K Blu-ray formátumú lemezekre vár, a Panasonic a CES 2015 kiállításon bemutatja az első ismert 4K Blu-ray lejátszót, ami csak egy prototípus, és szó sincs még arról, hogy mikor kerül piacra.

Az már tudható, hogy 2015 karácsonyán jelennek meg az első 4K Blu -ray lemezek és bizonyos információk is ismertek az új lemezformátumról. Sokan várnak valamilyen bejelentést a CES 2015 kapcsán, de eddig hiába. Valami azonban készülődik a színfalak mögött.

A CES 2015 kiállításon új Ultra HD TV készülékeivel együtt a Panasonic bemutatta az első valódi 4K Blu-ray lejátszóját is. Csak a tisztánlátás érdekében, a Panasonic 2014-ben már kínált „4K” Blu-ray lejátszókat, de ezek nem játszanak le valós 4K tartalmakat, csak 4K-ra felskálázott Full HD filmeket.

Panasonic_4k_Blur-ay_prototipus.jpg
A Panasonic szerint a kiállított készülék egy „működő prototípus”, de látszik, hogy nem teljesen kidolgozott, úgy tűnik lemezmeghajtó sincs még benne. Léte mégis arra utal, hogy a Panasonic intenzíven dolgozik a hivatalos elnevezés szerint „Ultra HD Blu-ray” hardveren a formátum hivatalos elindítása előtt.

A Panasonic azt is bejelentette, hogy tagja az újonnan alapított UHD Alliance szervezetnek, amit készülék- és tartalomgyártók hoztak létre, hogy előmozdítsák a 4K vagy nagyobb felbontású, a nagyobb dinamikájú (High Dynamic Range – HDR), a szélesebb színskálájú (WCG) tartalmak és más kezdeményezések ügyét.

A Panasonic néhány részletet is megosztott az Ultra HD Blu-ray formátumról, ami támogatja majd a 4K felbontást 10 bites színmélységgel és nagy dinamikatartománnyal (HDR). A formátum a HEVC (H.265) tömörítést fogja használni és támogatja a Rec.2020 színskálát. A cég azonban nem volt hajlandó megmondani, hogy mikorra tervezi piacra dobni a lejátszót, de talán holnap, amikor megnyílik más is kiderül.

Kapcsolódó linkek:

Hollywood és a TV ipar összefog a működő 4K tartalmakért
4K Blu-ray: részletek az új lemezformátumról
Blu-ray 4K: 2015 karácsonyán jelennek meg az első lemezek
Blu-ray 4K: év végére kész a szabvány (Frissítve 2)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .