Blu-ray 4K: év végére kész a szabvány (Frissítve 2)

1. Oldal

A Blu-ray 4K szabvány 2014 végére elkészül, és az új lemezformátum a szeptemberi berlini IFA kiállításon mutatkozik be, az első filmek azonban csak 2015-ben lesznek kaphatóak.

A TV gyártók 4K készülékekkel próbálnak új életet lehelni az alig növekvő piacba, de tartalom nélkül ez nehezen fog sikerülni. A ma használatos 1080p felbontású Blu-ray lemezek „Mastered in 4K”, azaz 4K-ban feldolgozott változatai sem pótolják a valódi 4K tartalmakat.

Blu-ray_4K.jpg
A Sony ősszel elindította a Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatást és a Netflix is elkezdte a 4K tartalmak online terjesztését. Interneten át a korlátozott sávszélesség miatt – különösen streaming azaz bitfolyamként – azonban ma még kényszerűségből erősen tömöríteni kell a videót, ami nem tesz jót a képminőségnek, ráadásul egyelőre szó sem lehet a magasabb képfrissítési gyakoriságról, a színek nagyobb bitfelbontásáról, a megjeleníthető színtér növeléséről és a pontosabb szín-mintavételezésről, ami mind-mind jobb lehetne az UHDTV szabvány szerint.

A CES 2014 kiállításon hivatalos bejelentés még nem hangzott el a Blu-ray 4K szabványról, amit egy BDA munkacsoport vizsgál már egy jó ideje. A The Hollywood Reporter januárban a BDA globális promóciós bizottságának elnöke Victor Matsuda nyilatkozatára hivatkozva közölte, hogy a szervezet illetékes fóruma elfogadta a Blu-Ray 4K-t tartalmazó kiterjesztésére vonatkozó teendőket és vizsgálja a lehető legjobb műszaki tervet. Vagyis eldőlt, lesz Blu-ray 4K szabvány, de még dolgoznak rajta. A szövetség tagjaiból álló munkacsoportnak le kell fektetnie a szabvány alapjait, és olyan kérdésekben kell dönteniük, hogy például a HEVC (H.265) és/vagy a VP9 videó tömörítést alkalmazzák-e. Matsuda elmondása szerint cél a Blu-ray 4K szabvány év végéig történő véglegesítése.

Ha a szabvány elkészül, akkor a 100GB-os Blu-ray 4K lemezek már sokszorosíthatóak.

Frissítés:

A Twice magazinnak nyilatkozva Andy Parsons és Victor Matsuda a BDA vezetői megerősítették, hogy a szervezett technikai munkacsoportja dolgozik a Blu-ray 4K szabványon, és nemcsak arról döntenek, hogy milyen videó tömörítést alkalmazzanak, de arról is, hogy mekkora legyen a lemezen tárolt videó dinamikatartománya, bitmélysége, színskálája, milyen legyen a tartalomvédelem és miként teszik lehetővé, hogy a tartalom mobileszközön is élvezhető legyen a lemezeket megvásárlók számára.

2. Frissítés:

A 01net a Sony Europe-ra hivatkozva közli, hogy a Blu-ray 4K szabvány szerinti lemez a szeptemberi berlini IFA kiállításon mutatkozik be, és az első filmek az új lemezformátumban 2015-ben már kaphatóak lesznek.

A NAB Show 2014 kiállításon a Sony Creative Software munkatársa Rob Aubey egy előadáson elmondta, hogy még nincs ugyan kész a végleges specifikáció, de feltehető, hogy a Blu-ray 4K lemez háromrétegű és 100GB kapacitású lesz, és a Dolby Atmos valamint a DTS-UHD hangformátumok is részei lesznek a szabványnak.


Kapcsolódó linkek:

DTS-UHD: új audió megoldás a 4K Ultra HD videóhoz
A Netflix 2014-ben kezdi a 4K tartalmak online terjesztését
Sony: ősszel indul a Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatás
Még idén eldől lesz-e Blu-ray 4K
Sony: jönnek az első 4K-ban feldolgozott Blu-ray filmek
Dolby Atmos: rövidesen a házi-mozikban is?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .