Hollywood és a TV ipar összefog a működő 4K tartalmakért

1. Oldal

A CES 2015-ön bejelentett UHD Alliance hollywoodi stúdiók, TV gyártók és mások részvételével szabványokat állít fel a 4K és magasabb felbontású, nagyobb dinamikájú, szélesebb színskálájú és élményszerűbb hangú tartalmakhoz.
A 4K műsorok és azok terjesztése kapcsán lenne min dolgozni még, így az érdekelt Dolby, LG, Netflix, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony, Disney, Twentieth Century Fox, Warner Bros és mások létrehozták az UHD Alliance iparági szövetséget.

UHD_Alliance.jpg
A kiadott sajtóközlemény így fogalmaz: „A fogyasztót szem előtt tartva létrehozott UHD Alliance információt nyújt a prémium Ultra-HD tartalmakról és eszközökről, hogy biztosított legyen mindenki számára a legjobb otthoni szórakozáshoz való hozzáférés. A szövetség arra is összpontosít, hogy segítsen az embereknek kihasználni a prblémamentes, integrált és kiváló minőségű Ultra-HD ökoszisztémát. A premium Ultra-HD tartalmak és eszközök világosan azonosíthatóak lesznek, így az emberek könnyen felismerik őket az üzletekben.”

A cél, hogy gyorsan és a lehető legalkalmasabb módon 4K tartalmak kerüljenek forgalomba, így a szövetség az előállítástól a terjesztésen át a lejátszó készülékeken való fogyasztásig a lánc minden elemét egyesítik. A Samsung illetékese H.S. Kim szerint, „ez mindent megváltoztat”.

A szövetség tagjai reményeik szerint egyesítik nemcsak 4K és nagyobb felbontást, de a nagy dinamikatartományt (High Dynamic Range – HDR), a szélesebb színtartományt (a Rec.2020 nem került szóba), és az élményszerűbb hangot is. Egyelőre nem került szóba a HFR (High Frame Rate), azaz magas képfrissítés se, de feltehetően tekintetbe veszik ezt a lehetőséget is.

Az elkövetkező hónapokban a csoport további részletek és egy ütemtervet tesz közzé. A csoport tagjai még 2014 végén találkoztak, és tevékenységük első eredményei 2015-ben várhatóak.

Kapcsolódó linkek:

4K Blu-ray: részletek az új lemezformátumról
Blu-ray 4K: 2015 karácsonyán jelennek meg az első lemezek
Blu-ray 4K: év végére kész a szabvány (Frissítve 2)
A Netflix 2014-ben kezdi a 4K tartalmak online terjesztését
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .