Panasonic Smart VIERA HDTV-k a CES 2012 kiállításon

1. Oldal

A Panasonic 2012-es Smart VIERA márkanevű TV-k kínálatában a díjnyertes tradíciókra építve újulnak meg a plazma TV-k, bővül és erősödik a LED/LCD modellek választéka, melyek között van polarizált 3D, azaz passzív szemüveggel nézhető széria is.
A CES 2012 alkalmával bemutatkozó idei Panasonic TV-k új márkaneve a „Smart VIERA”, és ez az új márka a gyártó megfogalmazása szerint öt fő pontot helyez előtérbe: a képminőséget, az internetre csatlakozást, az egyszerű kezelést, a designt és a környezetvédelmet. Mindez egybevág a Panasonic új tévégyártó stratégiájával, amely a továbbiakban a kevesebb, de versenyképes minőségű készülékekre koncentrál.

Az elnevezésben megjelenő „Smart” nyilván az új modellek erősödő okos TV funkcióira is utal. Az idei plazma és LCD készülékek kb. 80 százalékában működik a VIERA Connect IPTV platform, amely ez évben korlátlan számú akár saját fejlesztésű alkalmazást biztosító felhőalapú architektúrával bővül és bizonyos TV-kbe internet böngésző is kerül.

Panasonic VT50 plazma TV
Panasonic VT50 plazma TV


Az új Panasonic plazma TV-k 107 és 165 cm (42 és 65 inch) közötti képernyőméretben kerülnek az észak-amerikai piacra és egy kivételével mind 3D képmegjelenítésre kész modell lesz. Ez utóbbiakhoz a gyártó a legújabb csupán 27 grammos Bluetooth technológiát alkalmazó újratölthető 3D képzáró szemüvegei használhatóak.

A Panasonic elkötelezetten fejleszti tovább TV-i képminőségét javító technológiát, és a 2012-es plazma TV-k is elismerésre méltó feketeszintet és szupergyors képválaszt ígérnek. Az új modellekben alkalmazott NeoPlasma Black 2500Hz FFD (Focused Field Drive) meghajtási technológia még a nagyon gyors mozgásokat mutató tartalmaknál is éles képet nyújt, az új panelekről pedig még kevesebb fény verődik vissza és világosabb környezetben is magasabb kontrasztot biztosítanak. Az új panelszerkezet, a tovább javított foszforkeverékek és a hatékonyabb elektronikák, köztük az elő-kisülést vezérlő technológia is hozzájárulnak a fényhatásfok fokozásához és a natív kontrasztarány növekedéséhez. Az immár 100.000 órás élettartamú továbbra is ólom- és higanymentes plazmaképernyők még jobb energiahatékonyságukkal ökológia szempontból is előrelépést jelentenek.

Az észak-amerikai piacon hat plazma TV széria (VT50, GT50, ST50, UT50, XT50, U50) kerül bevezetésre. Ezek közül a VT/GT/ST szériák NeoPlasma technológiát, a VT/GT/ST/UT szériák FULL HD 3D készülékei NeoPlasma Black 2500Hz meghajtást alkalmaznak, a VT/GT sorozatokban a korábban csak professzionális monitorokban alkalmazott finomságú árnyalati felbontással.

Az Észak-Amerikában idén piacra kerülő Panasonic LCD TV-k közel 90%-ának LED-ek adják a háttérvilágítását, és a „fogyasztók igényeinek megfelelően” idén már 119 és 140 centis (47 és 55 inch) képméretű készülékek is lesznek a LED/LCD termékcsaládban és a 3D modellek között.

Az új termékválaszték is az IPS (In Plane Switching) technológiájú LED megvilágítású LCD panelek előnyeit használja ki. Az IPS LED LCD panel széles nézőszögben nyújt színtorzulástól mentes képet, a nagyobb mozgóképfelbontást pedig a szupergyors „1920Hz Backlight Scanning” elnevezésű (az európai modellekben 1600Hz-es) pásztázó háttérvilágítás biztosítja. A panelek gyors válaszideje jelentősen csökkenti a szekvenciálisan megjelenített bal és jobb 3D képek közötti átlátást, magas fényáteresztésük révén pedig az új javított hatásfokú LED LCD panelek a tavalyi modellekhez képest nagyjából 25%-kal csökkentik a készülékek teljesítményfelvételét.

Észak-Amerikában kilenc LCD TV széria (WT50, DT50, ET50, ET5, E50, E5, X5, U5, C5) kerül forgalomba. Az ET5 sorozattal a Panasonic is kínál majd a sztereoszkópikus képet a gyártó terminológiája szerint polarizált 3D technológiával megjelenítő LCD TV-ket, amikhez négy könnyű passzív 3D szemüveget mellékelnek.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: sajtóközlemény a szárnyra kapott téves hírről
Panasonic: a veszteségek miatt csökkenő TV gyártás
Nagyobb és okosabb Panasonic LCD és plazma TV-k 2012-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .