Termeléscsökkentés és átszervezés a gazdasági válság hatására

1. Oldal

A gazdasági visszaesés a síkpaneles TV-k eladásait is kedvezőtlenül érinti. Az összes többi LCD panelgyártó mellett a Samsung 5%-al, a Sharp 10%-al csökkenti termelését, és a Panasonic is központosítja plazmapanel gyártását.
Down.jpgA legnagyobb LCD panelgyártó Samsung Electronics már október közepén bejelentette, hogy a vártnál gyengébb világpiaci kereslet következtében kialakuló készletfeleslegek kezelése miatt kb. 5%-al csökkentette paneltermelését augusztus óta. A koreai gyártó ezzel csatlakozott hazai és kínai riválisai sorába, az LG Display, az AU Optronics Corp. és a Chi Mei Optoelectronics Corp. ugyanis szintén visszafogták már a gyártást, hogy enyhítsék a túltermelést.

Szintén az LCD TV-k és monitorok iránti kereslet visszaesése miatt kényszerül a Sharp Corp. is termeléscsökkentésre. A Nikkei értesülése szerint a japán gyártó nagyjából 10%-al csökkentheti a gyártást december közepétől kezdve. A cég még figyeli az LCD TV-k eladását a végső döntés előtt. Ez lenne egyébként az első termelés-visszafogás a kameyanai gyár 2004-es üzembeállása óta. A Sharp a múlt hónapban még arra számított, hogy a 2009 márciusával záródó gazdasági évben eléri a 11 milliós LCD TV eladást.

Az év végével a Panasonic egy belső átszervezés részeként összevonja a plazmapanelek gyártását. Az intézkedés célja a költséghatékonyság javítása, évi 4 milliárd jen (kb. 8,8 milliárd Ft) gyártási költség megtakarítása. A Nikkei jelentése szerint a 165 centis (65 inch) plazmapanelek gyártását a jelenlegi ibaraki telephelyen beszüntetik, s azokat is a két amagasaki gyárban állítják majd elő az összes többi panelméretettel együtt. Az ibaraki telephely a jövőben a síkpanelek fejlesztésére és tesztelésére szolgál majd, a tervek szerint egy új LCD panelfejlesztési részleget alapítanak a következő gazdasági évben.

Elemzők várakozásai szerint a világgazdaság jelenlegi lassulása következtében a szektor nem is tér magához a következő év közepéig.

Kapcsolódó linkek:

Milliárdos bírság árkartellező LCD panelgyártóknak
A vártnál erősebben nőtt a plazmapanel kiszállítás
DisplaySearch: az LCD és plazma TV-k ára az interneten is csökken
A plazmapanelek eladása növekszik nem úgy az LCD-ké, de miért?
A Hitachi is kiszállni készül a plazma üzletből?
2008 második negyedévében egészségesen nőtt a TV világpiac
Panasonic: készül a világ legnagyobb plazmaképernyő gyára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .