HD-DVD hírek (Frissítve)

1. Oldal

Szeptember 27-én a Toshiba Corp. és az NEC Corp. bejelentette, hogy megalakítják a HD-DVD Promotion Group elnevezésű szervezetet, melynek célja a HD-DVD hardver és szoftver fejléesztésének előmozdítása. A csoportosulás, mely már tagjai között tudhatja a Sanyo Electric Co. és a lemezgyártással foglalkozó Memory-Tech Corp. vállalatokat, a 2005 tavaszára felálló testület megalakulása előtt egy előkészítő szervezetet állít fel. Egyes források szerint várhatóan hozzávetőleg 30 cég csatlakozik az új szerveződéshez. A csoport a csatlakozni szándékozó cég által mutatott elkötelezettségétől függően három tagsági szintet kínál majd, ami széleskörű részvételt tesz lehetővé. A tagok megosztják egymással a technikai információkat és támogatják HD DVD formátumot. A HD-DVD támogatottságát a továbbiakban is jelentős mértékben meghatározza, hogy a formátum szabványosítását a globális DVD-Forum végzi, melynek több mint 200 tagja között ott van a Sony Corp. és a Matsushita Electric Industrial Co. is, a Blu-ray Disc két legnagyobb támogatója.

HD DVD_logo.jpgA DVD Forum szeptember 22-én Taiwanon megtartott 27. kormányzó bizottsági (Steering Commitee) találkozóján a legfelsőbb döntéshozói testület elfogadta a HD-DVD video formátumon használatos audió kódolási-dekódolási eljárásokat. E szerint kötelezően választható (mandantory) lesz a tömörített sokcsatornás Dolby Digital Plus (DD+), a DTS Plus Plus (DTS++), a kétcsatornás tömörítetlen MLP Lossless (MLP) és opcionálisan választható a DTS Plus Plus (DTS++) tömörítetlen hangformátumok. Ezeken kívül megszületett az újraírható és írható lemezek fizikai és egyszeres sebességű opcionális specifikációinak új változatai, valamint a HD-DVD logo is.

SANYO logo.jpgA Sanyo Electric Co, Ltd. még szeptember elején jelentette be, hogy a Toshiba és NEC mellé csatlakozva beszáll a HD-DVD technológiát fejlesztők táborába (így már hárman vannak a tizenhárom Blu-ray Disc technológia mögött álló céggel szemben), és 2005 végére a formátumnak megfelelő lejátszót fog gyártani a japán és az amerikai piacra. A Sanyo az optikai fejek globális piacán 30-40% között részesedik, és már szállítja az egyik legfontosabb alkatrésznek tekintett bíbor-kék lézeroptika mintáit. Mint tapasztalt optikai fejgyártó úgy találták, hogy a HD-DVD szabvány a legalkalmasabb a DVD-vel és a CD-vel is kompatíbilis optikai fej kedvező árú előállítására, és a 2005 végén várhatóan megjelenő lejátszók egy fejjel lesznek képesek a három lemezt olvasni. Érdekes, hogy a Sanyo mint eddig a továbbiakban is gyárt optikai fejeket és bíbor-kék lézereket a Blu-ray Disc tábor számára is.

Kapcsolódó linkek:
A Blu-ray Disc is a Microsoft technológiája mögé állt
Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját
A Toshiba és az NEC 2005-re tervezi a HD-DVD startját
A Blu-ray is nyit további partnerek felé
Nyomul a Blu-ray
DVD Forum döntések a HD-DVD-ről
Jönnek a WMV9-et tudó DVD lejátszók
Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából
Megegyezés a HD-DVD-ről avagy AOD-ról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .