PlayStation 4: a még mindig rejtélyes új játékkonzol

1. Oldal

A Sony PlayStation 4 látványos bemutatóján titokban maradt az új konzol kinézete, de tudható, hogy erősebb a hardvere, hogy milyen az új DualShock4 kontroller, hogy új a kezelőfelülete és hogy támogatott a game streaming (felhő alapú játék).


Ahogy azt az előre beharangozott eseményről sejteni lehetett, február 20-án a Sony nagy felhajtással bemutatta az év végi ünnepekre már kapható új PlayStation 4 (PS4) játékkonzolt.

PlayStation_4_bemutato.jpg
A PS4 bejelentéséről szóló tudósítások alapján rosszmájúak azt mondhatnák: „nesze semmi, fogd meg jól”! Ez azonban nem teljesen igaz, még akkor sem, ha az új játékgéppel kapcsolatban még mindig vannak nem ismert részletek. Például az még titok, hogy hogyan is néz ki. Az azonban tudható, hogy az elődjénél gyorsabb, jobb és nagyobb teljesítményű PlayStation 4 bekapcsoláskor sokkal gyorsabban indul be, és felhasználói kezelőfelületét teljesen átdolgozták, száműzve az eddigi XMB (Xross Media Bar) interfészt.

A PS4 új, nagy teljesítményű hardvere és számos új funkciója leginkább a minden eddiginél tökéletesebb játékélményt és a közösségi játékot szolgálja. Az erős hardver révén a fejlesztők minden eddiginél jobb grafikát alkothatnak, a széles hálózati lehetőségekkel pedig megoszthatóvá válik a játékélmény a barátokkal, ismerősökkel. Egy új iOS és Android alkalmazással az azt futtató okostelefon akár „második képernyőnként” is használható.

A PlayStation 4 legfontosabb új funkciója a game streaming (felhő alapú játék). A Sony tavaly nyáron kebelezte be a Gaikai céget, amely pont erre specializálódott, vagyis a filmekhez hasonlóan játékok bitfolyamait továbbította interneten. Ezt a technológiát implementálják most az új Sony konzolba, amivel például a játékok demói gombnyomásra azonnal elindíthatóak, és ha valaki megvesz egy teljes játékot, akkor elindíthatja annak letöltését és azonnal el is kezdhet játszani. A kontroller „Share” gombjának megnyomására pedig a játék élménye online videóként eljuttatható az érdeklődőknek.

PlayStation_DualShock_4.jpg
A PS4 önmagában hardveresen nem támogatja a PS3 játékokat. A Sony ezeket, sőt a PS2 és PS1 játékokat is elérhetővé teszi majd különböző eszközökön, méghozzá ugyancsak streaming vagy felhő alapú játékként. Így persze lényegtelen, hogy a régebbi játékok hardveresen nem kompatibilisek az új konzollal. A PS4 játékok a PlayStation Vita kézi konzolon is élvezhetőek lesznek a „Remote Play” funkcióval ismét csak egyfajta streaming formában.

A PlayStation 4 a személyes 4K tartalmak (állóképek és videók) lejátszását támogatja, de 4K játékokat nem és nem is dolgoznak ilyeneken.

PlayStation_4_Eye.jpg
A Sony bejelentette a PlayStation4 Eye készüléket is, ami az előtte mozgó embereket – akár kettőnél is többet – érzékelve vezérli a mozgás alapú játékokat.

A PlayStation 4 hardvere leginkább egy erősebb PC játékgépére hajaz. Az már nem a Cell processzorra épül, hanem az AMD integrált grafikus kártyájára és „Jaguar” elnevezésű processzorára, ami nyolc CPU magot tartalmaz. A 8 GB RAM jelentős teljesítménynövekedést kínál, különösen a 256 MB-os PS3-hoz képest.

A Sony PlayStation 4 2013 végén lesz elérhető a piacon, de ára még nem ismert.

A Sony PlayStation 4 műszaki jellemzői:

• Egychipes egyedi processzor
• CPU: AMD x86-64 „Jaguar”, 8 mag
• GPU: 1,84 TFLOPS, következő-generációs AMD Radeon grafikus motor
• Memória: 8 GB GDDR5 RAM
• Merevlemezes meghajtó beépítve
• Optikai meghajtó (csak olvasó): BD 6xCAV, DVD 8xCAV
• Super-Speed USB (USB 3.0)
• Ethernet: (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000Base-T)
• WiFi: (IEEE 802.11 b/g/n)
• Bluetooth 2.1 (EDR)
• HDMI kimenet
• Analóg AV kimenet
• Digitális kimenet (optikai)

Kapcsolódó linkek:

Sony: a PlayStation 3 utódát mutatják be február 20-án?
PlayStation 3: túl a 70 milliomodik eladott konzolon
PlayStation 3: jönnek az új kisebb és könnyebb konzolverziók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .