PlayStation 5 Pro: 2024. végén érkezik a háromszor erősebb konzol?

Úgy tűnik kiszivárgott a PlayStation 5 Pro specifikációja, mely szerint a „generációközi” konzolverzió a PS5 grafikus teljesítményének háromszorosával jobb sugárkövetést és felskálázást kínál majd.


Tavaly év végén megjelent az elődjénél karcsúbb PlayStation 5, egy ideje pedig már keringenek híresztelések az eddiginél nagyobb teljesítményű PlayStation 5 Pro „generációközi” konzolverzióról, aminek specifikációja most kiszivároghatott, ahogy az is, hogy az idei ünnepi szezonra tervezik piacra dobását.

PS5 Pro fantáziakép
A kép csak illusztráció!

Az egyik forrás a „Moore’s Law is Dead” YouTuber videója a másik pedig az azt megerősítő Insider Gaming cikke. A kiszivárgott specifikációs adatok állítólag egy technikai áttekintő dokumentumból származnak és a grafikus feldolgozási teljesítmény jelentős növekedésére utalnak. A jelenlegi PS5 10,3 teraflop egyszeres pontosságú GPU számítási teljesítményéhez képest a PS5 Pro konzolé állítólag 33,5 teraflop lesz. Ez 45%-kal gyorsabb renderelést eredményez, mint amire a mostani PS5 képes.

Ez az elemzők szerint az AMD Radeon RX 7800 XT-hez hasonló GPU teljesítmény és a kiszivárgott dokumentumok is a sugárkövetés (Ray-tracing) funkció teljesítményének jelentős javulására utalnak, ami az alap PS5-nél potenciálisan két-háromszor, egyes esetekben pedig akár négyszer gyorsabb lehet és valóságosabb fény-, árnyék- és hanghatások előállítását teszi lehetővé.

A kiszivárgott információk arra is utalnak, hogy a PS5 Pro egy a CPU órajelét 10%-kal, 3,85 GHz-re emelő móddal is rendelkezhet, aminek aktiválása azonban kissé visszafoghatja a GPU teljesítményt. Az új konzol bevezeti a PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) felskálázási technológiát is, ami gépi tanulást használ a képjavításhoz.

Feltehetően a PlayStation 5 Pro is kiegészíthető külön megvehető levehető lemezmeghajtóval. A hardver része a jelenlegi PS5-höz képest 28%-kal gyorsabb, 576 GB/s sebességű rendszermemória valamint egy továbbfejlesztett audiohardver, ami több hanghatás feldolgozására képes tovább gazdagítva a játékélményt.

Az Insider Gaming azt állítja, hogy a konzisztensebb, magasabb – akár 120 képkocka/mp – képsebességű 4K felbontású játékon túl a PlayStation 5 Pro 8K „teljesítménymóddal” is rendelkezik. Elvileg a jelenlegi PS5 is 8K-képes, de a HDMI 2.1 kimeneten át a 8K engedélyezéséhez egy firmware-frissítésre lenne szükséges, ami még mindig hiányzik.

A PlayStation 5 Pro várhatóan idén novemberben jelenik meg a fontosabb piacokon.

A kiszivárgott PlayStation 5 Pro specifikációi részletei:
  • Rendszermemória: 576 GB/s (18GT/s), ami 28%-kal gyorsabb az alap PS5 konzolhoz képest.
  • A CPU úgy tűnik változatlan, de van egy a CPU órajelét 3,85 GHz-re növelő „High CPU Frequency Mode”, ami 10%-os növekedés az alap PS5 konzolhoz képest.
  • Audio: A PlayStation 5 Pro ACV-je magasabb órajelen fut, mint az alap PS5 5 esetében. Az ACM hangtár 35%-kal nagyobb teljesítményt nyújt.
  • Renderelés: 45%-kal gyorsabb, mint az alap PS5-é.
  • 2-3x sugárkövetés (Ray-tracing), ami egyes esetekben 4x-es is lehet.
  • 33,5 teraflop
  • PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling) felskálázási/anti-aliasing megoldás.
  • A tervek szerint akár a 8K felbontás is támogatott.
  • Egyedi gépi tanulási architektúra.
  • AI gyorsító, ami 300 TOPS 8 bites számítást / 67 TFLOPS 16 bites lebegőpontos számítást támogat.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .