Plazma TV gyártók rendelte felmérés szerint a plazma jobb az LCD-nél

1. Oldal

Az erősödő LCD TV eladások ellensúlyozására plazma TV gyártók kampányba kezdtek, és egy páneurópai felmérés eredményeire hivatkozva azt állítják, a plazma TV-k képe a megkérdezettek többségének jobban tetszik az LCD TV-kénél.
A világ három jelentős plazma TV gyártója, a Hitachi, a Panasonic és a Pioneer bejelentése szerint a plazma technológia LCD-vel szembeni előnyeit igazoló közös, egész Európára kiterjedő hirdetési kampányt és egy ezt támogató angol nyelvű internetes oldalt (http://www.plasma-lcd-facts.eu/) indít.

A felirat szerint: Nem mi mondjuk, a plazma jobb. Önök.
A felirat szerint: Nem mi mondjuk, a plazma jobb. Önök.


A kampány alapját az a Synovate research független kutatóintézet által elvégzett felmérés adja, melynek keretén belül 603 véletlenszerűen kiválasztott kölni, londoni és párizsi fogyasztót kérdeztek meg egy összehasonlító vakteszt során, s amire természetesen a plazmagyártók adtak megbízást.

Ezek szerint, miután a két technológia készülékeit – anélkül, hogy a megkérdezettek tudták volna melyik készülék, milyen technológiát képvisel – az otthonihoz hasonló körülmények között egymás mellett megnézték 61%-uk a plazmát részesítette előnyben, mert szerintük az ilyen képernyők adnak élesebb képet – összehasonlításképp 21% az LCD-t preferálta. Mikor a színekről kérdezték őket 65%-uk gondolta úgy, hogy a plazma a jobb az LCD-vel szemben (amit 24% látott jobbnak). Ehhez hasonlóan 62% a plazmaképernyőn megjelenített mozgások válaszidejét (Response Time) tartotta jobbnak az LCD-vel szemben (15%), míg 23% nem látott különbséget a két technológia között ebből a szempontból. A kontraszt minősége kapcsán is a plazma nyert 61%-al, az LCD-re 26% szavazott. Minden összevetés előtt és után is feltették a kérdést, melyik technológia a jobb az adott tulajdonság szempontjából, és így mérni lehetett a fogyasztók prekoncepcióját is. Nagyon érdekes eredmény született mikor azt kérdezték, melyik képernyőnek jobb minőségű a feketéje. Az összevetés előtt a vélemények nagyon kiegyenlítettek voltak, 37% gondolta, hogy a plazmáé a jobb, 30% az LCD-re voksolt. Az összehasonlítást követően, lényeges többség, 72% ítélte a plazmaképernyő feketéit jobbnak.

Az internetes oldal foglalkozik még többek között a látószög, a beégés, az energiafogyasztás és az élettartam kérdéseivel is, de nem tesz említést a plazma és LCD TV-k árviszonyairól.

Kapcsolódó link:

LCD vagy plazma TV?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .